Tidligere anklaget for mord og voldtægt: Sydafrika tjekker volapyk-tolk

Den sydafrikanske regering siger fredag, at den undersøger ansættelsen af en tegnsprogstolk, der oversatte det rene volapyk ved en storslået mindeceremoni på Soccer City Stadium i tirsdags til ære for Nelson Mandela.

Regeringstalskvinden Phumla Williams siger, at regeringen nu undersøger, om der er sket sikkerhedsbrist ved ansættelsen af Thamsanqa Jantjie, samt om hvorvidt han er den professionelle tegnsprogstolk, han hævder at være.

Meldingen om regeringens undersøgelse sker samtidig med, at den sydafrikanske tv-kanal eNCA i en rapport hævder, at Jantjie tidligere har stået over for anklager om mord og kidnapning.

Angiveligt blev der rejst en række anklager mod Jantjie mellem 1994 og 2003. De blev dog trukket tilbage, da han ifølge eNCA ikke var "mentalt i stand til at gennemgå en retssag".

Tv-kanalen siger, at det er uklart, hvordan sagerne blev løst, da de relevante dokumenter er "tomme".

Politiet siger til nyhedsbureauet AFP, at de var opmærksom på eNCA's rapport, men de vil hverken bekræfte eller afvise oplysningerne.

Under mindehøjtideligheden i tirsdag stod Jantjie meget tæt på USA's præsident Barack Obama, da han gav sin tale til ære for Nelson Mandela.

Tegnsprogstolken, der beskyldes for at være en bedrager, siger selv, at han led af et anfald af skizofreni, og han hallucinerede, da han under ceremonien gestikulerede uforståeligt med armene.

Thamsanqa Jantjie skulle oversætte nogle af talerne ved tirsdagens storslåede mindeceremoni for Nelson Mandela på Soccer City Stadium i Soweto, men han lavede blot uforståelige fagter med hænderne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip