Tidligere nøglefigur hos britiske konservative er død

En af de tidligere absolutte nøglefigurer i det britiske konservative parti, tidligere minister og EU-kommissær Leon Brittan, døde onsdag aften i sit hjem i London. Det oplyser hans familie.

Brittan blev 75 år.

Leon Brittan var medlem af det britiske parlaments underhus i årene 1974 til 1988 og blev i 1983 udnævnt til indenrigsminister under premierminister Margaret Thatcher.

Han rundede også Finansministeriet i et lavere rangerende ministerjob og Handelsministeriet, inden han i 1989 fortsatte karrieren i Bruxelles, hvor han nåede at have fire forskellige kommissærjob.

Han sluttede sin politiske karriere i 1999 som næstformand i EU-Kommissionen umiddelbart efter Santer-kommissionens fald.

Flere af Brittans partifæller hylder ham i udtalelser til britiske medier og i meddelelser på det sociale medie Twitter.

Den seneste tid har Brittan dog været mindre flatterende omtalt i britiske medier på grund af beskyldninger om, at han som indenrigsminister mørklagde en rapport om en mulig pædofiliring med deltagelse af flere parlamentsmedlemmer og fremtrædende briter.

Det er kommet frem, at der i 1984 blev lavet en 40 sider lang rapport om sagen. Indenrigsministeriet konstaterede efter en intern undersøgelse forrige år, at der "ikke er bevaret" kopier af rapporten.

Brittan har offentligt benægtet at have gjort noget galt i forhold til håndteringen af den forsvundne rapport.

Sidste år beskyldte et medlem af det britiske arbejderparti, Labour, Brittan for selv at have haft upassende forhold til mindreårige. Den tidligere konservative toppolitiker har også benægtet de anklager.

/ritzau/Reuters

.

Dagens Gossip