Tidligere palæstinensiske rivaler mødes mandag

Præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, og lederen for Hamas, Khaled Meshaal, førte mandag "positive drøftelser" i Doha ved deres første møde, siden det moderate Fatah indgik en enhedspagt den 23. april med den militante islamistiske bevægelse.

De to mænd mødtes mandag formiddag, efter at Baas først havde haft drøftelser med Qatars emir, sheik Tamim bin Hamad al-Thanin, siger palæstinensiske talsmænd.

Mødet mellem Abbas og Meshaal drejede sig om planerne om at danne en palæstinensisk samlingsregering inden for fem uger.

- De drøftede de seneste udviklinger blandt palæstinenserne og arbejdede for at få skabt en positiv stemning. Det var et positivt møde, hvor begge ledere udtrykte vilje til at starte på et nyt kapital, siger Hamas i en erklæring.

De to mænd mødtes senest ansigt til ansigt i Kairo i januar 2013.

De er overraskende blevet enige om at arbejde for en regeringsdannelse, hvilket støder på kraftig modstand i Israel, USA og en række andre lande.

Situationen har været højspændt mellem parterne siden 2007, hvor en væbnet konflikt mellem de to palæstinensiske grupper førte til, at Hamas overtog magten i Gazastriben, mens Abbas fik kontrollen over selvstyret på Vestbredden.

Modsat Fatah anerkender Hamas ikke den israelske stat, og den islamistiske bevægelse står også opført på diverse landes terrorlister. Gruppens militante gren har stået bag selvmordsangreb i Israel.

Kort efter det pludselige palæstinensiske tøbrud angreb Israel Gaza med bombefly, mens den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, aflyste et planlagt fredsmøde med Det Palæstinensiske Selvstyre.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip