Tidligere PET-chef får anti-torturpris

Dusinvis af foredrag om tortur. Undervisning i humane afhøringsteknikker i de nye lande i Baltikum. Et møde med torturens ondskab på Guantanamo.

Den pensionerede chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen har ydet en stor indsats både verbalt og i praksis for at bekæmpe tortur. For det arbejde belønnes han med Dignity-prisen 2014.

Prisen uddeles af Dansk Institut Mod Tortur, der forkortes Dignity.

Prisvinderens interesse for tortur stammer dels fra arbejdet i politiet og hos Rejseholdet, men også fra en familiær tragedie.

- Min mors halvbror blev en del af SS, hvor han var en af bødlerne i koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig. Han bliver senere henrettet for krigsforbrydelser.

- Der er ingen tvivl om, at konsekvenserne af tortur er vidtrækkende - både i forhold til ofrene for tortur og den skam, der hviler over bødlens familie, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau.

I motivationen for prisen roses Hans Jørgen Bonnichsen for sine konstante, afbalancerede analyser og kommentarer til fordel for en bedre retssikkerhed, besindighed og gensidighed uden brug af vold.

Han har gennem "kampen mod terror" været et fornuftens fyrtårn, når politikerne var på vej til at tage det skridt ud over afgrunden. Desuden har han bidraget sagligt til tortur-debatten i Danmark i mere end 20 år, lyder det.

Prismodtageren påpeger selv, at holdningen til tortur efter hans vurdering er gået den forkerte vej i samme periode.

- Der er desværre ingen tvivl om, at folks holdning har flyttet sig. Udviklingen går den forkerte vej. Der er en opfattelse af, at tortur er et redskab til sandheden, men al forskning viser, at det ikke er sandt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

I 1997 medvirkede Hans Jørgen Bonnichsen til oprettelsen af en uafhængig klagemyndighed i Sydafrika, der skulle beskytte mod tortur.

10 år senere lagde han sig offentligt ud med daværende justitsminister Lene Espersen (K), der talte for at samarbejde med efterretningstjenester, som bruger tortur. "Torturhæleri" kaldte Bonnichsen samarbejdsforslaget fra sin øverste chef.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip