Tidligere PET-chef: Kraftig tysk reaktion i spionsag

Tysklands udvisning af efterretningschefen på USA's ambassade i Berlin er en kraftig reaktion. Det mener den tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er meget usædvanlig, at man kommer med en såkaldt persona non grata-reaktion mellem to allierede. Det har vi ikke set i mange år. I Danmark har vi også udvist CIA-folk, men vi skal helt tilbage til Anker Jørgensens regeringstid for at finde et tilfælde, siger han.

Udvisningen kommer, efter at det i sidste uge blev afsløret, at USA har brugt en medarbejder i den tyske efterretningstjeneste til at udspionere det tyske parlament.

Hans Jørgen Bonnichsen mener, at den tyske regering har ventet på en mulighed som denne for at komme med en markant reaktion.

- Angela Merkel har været under stort pres for at komme med en reaktion oven på de mange sager om amerikansk spionage, som tyske medier har skrevet om gennem lang tid, og nu kom den her mulighed så, og det har den tyske regering ventet på, siger han.

Det Hvide Hus i Washington har endnu ikke kommenteret den tyske udvisning af deres efterretningschef i Berlin, men vi skal ikke forvente, at den amerikanske regering vil komme med en kontrareaktion, siger Bonnichsen.

- Det tror jeg helt bestemt ikke. Alle har brug for hinanden i disse år, specielt med situationen i Ukraine in mente. Så der er ingen grund til at forværre situationen yderligere. Det her er en kraftig markering mellem gamle venner, men de vil fortsat have et tæt samarbejde, siger han.

Forholdet mellem USA og Tyskland har været anspændt, siden en tidligere CIA-ansatte Edward Snowden sidste år lækkede papirer, der viste, at USA aflyttede forbundskansler Angela Merkels telefon.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip