Tidligere præsidentkandidat vil lede Repræsentanternes Hus

Den amerikanske politiker Paul Ryan fra Det Republikanske Parti siger torsdag, at han officielt går efter at blive formand for Repræsentanternes Hus, der er det ene kammer i Kongressen.

Det oplyser Reuters samt flere amerikanske medier.

45-årige Ryan sagde tidligere på ugen, at han overvejede at søge posten, men kun hvis et samlet republikansk parti i Repræsentanternes Hus bakkede op om ham.

Den støtte har den tidligere præsidentkandidat torsdag fået lovning på fra de forskellige fraktioner blandt partiets medlemmer af kammeret.

Det gælder både den midtersøgende del af partiet og den meget konservative fløj, hvor det såkaldte Freedom Caucus nu støtter Ryan.

- Jeg tror, at vi er klar til at bevæge os fremad i samlet flok. Og jeg er klar til - og ivrig efter - at blive vores formand, skriver Ryan i et brev til sine partifæller.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle blive formand. Men jeg har lovet, at hvis jeg kan være en samlende figur, ville jeg stille op, skriver han.

Posten som formand er blevet ledig, efter at 65-årige John Boehner i slutningen af september overraskende meldte ud, at han agtede at træde tilbage med udgangen af oktober.

I amerikanske medier er de 38 kendte medlemmer af Freedom Caucus blevet udpeget som dem, der pressede Boehner væk fra formandsstolen.

Fraktionen skulle dog have accepteret en række betingelser, som Paul Ryan har krævet opfyldt for at stille op.

Fløjkrigen hos Republikanerne er ikke blot kommet til udtryk i Kongressen, men også i kandidatfeltet frem mod præsidentvalget i USA næste år.

Næsten 20 kandidater har været med i det republikanske felt, der kun langsomt tyndes ud.

Paul Ryan blev for alvor et kendt ansigt i amerikansk politik og verden, da han i 2012 var præsidentkandidat Mitt Romneys vicepræsidentkandidat.

Republikanerne, der sidder på flertallet i Repræsentanternes Hus, nominerer sin kandidat til posten 28. oktober, og dagen efter stemmer alle 435 medlemmer om partiets indstilling.

Foreløbig er der ikke andre kandidater til posten end Paul Ryan.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip