Tidligere terrordømt nægter sig skyldig i ny sag

Den 54-årige danske statsborger Sam Mansour, der blev anholdt sent tirsdag eftermiddag og sigtet for tilskyndelse til terror, nægter sig skyldig.

Det oplyser hans forsvarsadvokat, Knud Meden, ved grundlovsforhøret i Retten på Frederiksberg onsdag formiddag.

Københavns Politi hævder, at Mansour har udbredt tre bøger af Abu Qatada, der er knyttet til al-Qaeda.

Bøgerne skal være udgivet på internettet, og Mansour hævdes både at stå for udgivelsen og være ansvarlig for redigeringen dels på internettet dels på Facebook.

Mansour var iført kjortel under en grøn vinterfrakke og løbesko, da ansatte fra Kriminalforsorgen førte ham ind i det lille retslokale. På hovedet havde han en hvid kalot, som bæres af en del muslimske mænd.

Under armen havde han også en madkasse. Han smilede til et par unge personer på tilhørerrækkerne.

Tre efterforskere fra politiet var til stede i retslokalet. En af dem havde mapper med sagsmateriale til dommeren med i en plastikpose fra Føtex.

Sam Mansour - der tidligere hed Said Mansour - blev i april 2007 idømt tre et halvt års fængsel for at opfordre til terror, og i marts 2013 blev han sigtet for lignende lovovertrædelser.

I grundlovsforhøret er det kommet frem, at Sam Mansour blandt andet er sigtet for at have udgivet og være ansvarlig for redigering af tre bøger, der kan tilknyttes al-Qaeda.

I bøgerne opfordres der til hellig krig.

Politiet hævder, at Mansour igennem to år har overtrådt terror-bestemmelserne i straffeloven, har opfordret til uro og desuden har overtrådt racismeparagraffen.

- Sagen er udvidet i forhold til marts 2013, siger anklageren, fungerende advokaturchef Jakob Buch-Jepsen.

Udtalelsen kom i forbindelse med diskussionen om, hvorvidt dørene skulle være lukket eller ej.

Anklageren har også fastslået, at sigtelserne er udvidet i forhold til marts 2013, da Mansour ligeledes blev sigtet for at sprede opfordringer til hellig krig.

Dommer Torkel Hagemann har fulgt anklagerens krav om lukkede døre af hensyn til den fortsatte efterforskning. Inden havde flere journalister protesteret imod dørlukning.

Mansour selv har ikke noget ønske om åbne døre, oplyser hans forsvarer.

Retsmødet ventes at blive en langvarig affære. På bordet foran sig har anklageren fem grønne mapper med papirer.

I øvrigt tilkaldes en arabisk tolk til at oversætte mere specifikke ord og vendinger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip