Tidsfrist skal sikre hårdt ramte patienters genoptræning

Mange tv-seere fulgte med i Carina Melchiors skæbne i DR-dokumentaren "Pigen der ikke ville dø."

Siden den dengang 19-årige patient mod lægernes forventning vågnede op fra koma, har hun oplevet problemer med at vælge et nyt genoptræningssted, da hun måtte vente tre måneder på at blive overflyttet til et sted uden for Syddjurs Kommune.

Den slags problemer vil sundhedsminister Nick Hækkerup (S) nu komme til livs med et nyt forslag, der skal give eksempelvis svært hjerneskadede patienter vished for, hvornår de kan komme i gang med genoptræningen.

Inden patienten udskrives fra sygehuset, skal lægerne angive en tidsfrist for, hvornår genoptræningen skal indledes. Kommunerne har pligt til at leve op til tidsfristen, der kan variere fra patient til patient.

Hvornår patienter kommer i genoptræning, kan have stor betydning for deres mulighed for at genvinde hele eller dele af deres fysiske og mentale evner.

- Det skal være slut med, at patienter ikke ved, hvornår de kan komme i gang med deres genoptræningsforløb.

- Det skaber en unødvendig usikkerhed hos både det menneske, hvis liv er sat på standby, og deres pårørende, siger Nick Hækkerup, der torsdag offentliggør en ny bekendtgørelse, som skal give patienterne bedre genoptræningstilbud.

Hvert år får omkring 2000 patienter svære hjerneskader, og ofte skal de gennemgå et omfattende og langvarigt genoptræningsforløb for at vende tilbage til livet.

Nick Hækkerup vil derfor forpligte regionerne til at give patienter med de mest omfattende behov en genoptræningsplan, der som noget nyt beskriver patientens samlede funktionsevne og behov for rehabiliteringsindsatser.

Samtidig skal der gives anbefalinger om metode, omfang og karakter af genoptræningsindsatsen.

Derudover skal genoptræningsplanerne fremover også indeholde oplysninger om, hvornår genoptræningen skal indledes, hvis der er begrundet behov for det.

Den nye bekendtgørelse træder i kraft 1. januar 2015.

/ritzau/