TIDSLINJE: Efteråret 1989 gav Den Kolde Krig dødsstødet

Berlinmuren begynder at slå revner, da DDR-borgerne i forsommeren 1989 går på gaden i protest mod et forfalsket østtysk kommunalvalg 7. maj.

* 28. juni afviser DDR's leder Erich Honecker under et besøg i Moskva at gennemføre reformer i DDR.

* 8. august søger 131 DDR-borgere tilflugt i den vesttyske repræsentation i Østberlin. Mange andre flygter ud af landet via de vesttyske ambassader i Budapest, Prag og Warszawa.

* 4. september går 1200 mennesker på gaden i Leipzig efter en fredsbøn foran Nikolaikirken. De kræver rejsefrihed og efterretningspolitiet Stasi afskaffet. Det er startskuddet til de mandagsdemonstrationer, som siden vokser sig større og større.

* 11. september: Ungarn åbner officielt grænsen til Østrig og dermed jerntæppet, masseflugten sætter ind fra DDR. Titusinder af østtyskere begiver sig mod Vesten.

* 30. september: Den vesttyske udenrigsminister, Hans-Dietrich Genscher, kan fortælle 6000 jublende østtyskere, der har søgt tilflugt på den vesttyske ambassade i Prag, at de har fået udrejsetilladelse. Forseglede tog kører dem til BRD via DDR.

* 7. oktober: Sovjetlederen, Mikhail Gorbatjov, opfordrer under et besøg i Østberlin i anledning af DDR's 40 årsdag til gennemgribende reformer.

* 9. oktober: 70.000 mennesker går på gaden i Leipzig og kræver reformer. DDR-styret griber ikke ind.

* 18. oktober: Egon Krenz afløser Erich Honecker som generalsekretær for det socialistiske enhedsparti SED og dermed som DDR-leder. Han bebuder et kursskifte, men demonstrationerne mod styret fortsætter.

* 4. november: 500.000 deltager på Alexanderplatz i Østberlin i den største ikke-statslige demonstration i DDR's historie.

* 7. november: DDR's regering træder tilbage, dagen derpå går også DDR's politibureau af. Krenz bliver bekræftet som generalsekretær, men i det nydannede politbureau, selve magtens indercirkel i DDR, hersker der forvirring.

* 9. november: Grænseovergangene bliver åbnet efter massivt folkepres og uden ordre fra oven, efter den østtyske partifunktionær Günter Schabowski på et pressemøde har sagt, at DDR vil give sine borgere mulighed for at rejse - med øjeblikkelig virkning.

Titusinder strømmer over grænsen. Efter 28 år er Muren faldet. Mindst 138 har ladet livet i forsøget på at forcere den såkaldte antifascistiske beskyttelsesvold, mens 5057 flugter over grænsen lykkedes.

* 3. oktober 1990: Tyskland blev genforenet, efter at DDR-borgerne i marts 1990 har stemt ved det første frie valg til det østtyske folkekammer, og øst og vest to måneder senere indgår en økonomi-, valuta- og socialunion.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip