Til kamp mod sprøjtegifte: Vores haver skal være rene

20/03/2015 15:23

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Sprøjtegifte skal ud af de danske køkkenhaver og staudebede, for det er ikke nødvendigt at bruge kemikalier for at holde skadedyr og ukrudt væk. Det kan naturen selv klare.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi.

De to foreninger søsætter derfor en kampagne, som skal lære danskerne, hvordan man passer og plejer sin have uden at bruge gift.

- Sprøjtegift er ikke bare skadeligt for de mennesker, der kommer i kontakt med det, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

- Sprøjtegift skader også naturen, og resterne ender med at komme ud af vandhanen. Derfor mener vi, at der er brug for at øge fokus på, hvordan vi begrænser mængden af gift i vores natur og grundvand, siger hun.

Der er store koncentrationer af sprøjtegift under byerne rundt om i Danmark, viser overvågninger af grundvandet ifølge Danmarks Naturfredningsforening. Derfor er der brug for, at havevejerne holder igen med de skrappe midler.

Og det behøver ikke være svært at holde en pæn have uden at bruge kemikalier.

- Når du stopper med at bruge gift, genskaber du balancen mellem nyttedyr og skadedyr, siger Trine Krebs, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, i en pressemeddelelse.

- Du hjælper planterne med at oparbejde et immunsystem, der gør dem i stand til at klare sig mod sygdomme og skadedyr, siger hun.

Kampagnen, der skal begrænse brugen af sprøjtemidler i de danske haver, bliver sat i gang i anledningen af vandets dag på søndag.

En række økologiske netværk og 75 haveambassadører, som er uddannet til formålet, skal gøre danskerne klogere på, hvordan man får bugt med ukrudt og skadedyr uden sprøjtegift. Det sker ved arrangementer rundt om i landet.

Haveejere kan desuden registrere deres haver som giftfri på kampagnens hjemmeside og samtidig få en bog med tips til, hvordan man passer en have uden kemikalier.

/ritzau/