Tilhængere af skotsk uafhængighed vinder terræn

Tilhængerne af Skotlands uafhængighed fortsætter med at vinde terræn i opgøret med modstanderne, viser to nye meningsmålinger, som tyder på, at folkeafstemningen i september kan blive meget tæt.

I dag støtter 43 procent et uafhængigt Skotland, hvilket er rekord, viser en måling foretaget af Panelbase.

Målingen viser en fremgang på to procentpoint til dem, der vil løsrive Skotland i forhold til maj, mens modstandersiden er faldet et procentpoint til 46 procent.

Målingen fra Panelbase, der omfatter 1060 vælgere, viser, at når alle tvivlere tages væk, så er 48 procent for uafhængighed, mens 52 procent er imod.

I den seneste måling fra et andet institut, ICM, er tilhængerne af uafhængighed gået frem med to procentpoint til 36 procent, mens de, der er imod, er gået tilbage med tre procentpoint til 43 procent.

Skotland holder folkeafstemning om løsrivelse fra Storbritannien den 18. september. Der er omkring fire millioner stemmeberettigede skotter.

Valgkampagnerne er på vej ind i den afgørende fase, og både tilhængere og modstandere lægger mest vægt på økonomiske fordele og ulemper ved en løsrivelse.

Alex Salmond, Skotlands bannerfører for selvstændighed, siger, at Skotland vil blive en magtfuld økonomisk modvægt til London.

Han peger på, at der vil komme mere velfærd og flere job i nord, mens det i dag er koncentreret geografisk og socialt omkring det sydlige England.

- Efter skotsk uafhængighed vil væksten i en stærk økonomisk nordlig del af øerne gavne alle. Mest af alt vore naboer i det nordlige England, siger han.

J.K. Rowling, der er verdensberømt for bøgerne om Harry Potter, er imod skotsk selvstændighed og har doneret en million pund (omkring 9,35 millioner kroner) for at holde Skotland i Storbritannien.

Rowling, der har boet i Edinburgh siden 1993 og skrev den første bog om Harry Potter på en café i byen, siger:

"Den enkle sandhed er, at Skotland står over for det samme pres i det 21. århundrede som resten af verden. Det må konkurrere på de samme globale markeder, forsvare sig mod de samme trusler og navigere i, hvad der stadig ligner en skrøbelig økonomi".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip