Tilskuerne får hovedrolle i EM-braget mod Spanien

På banen er det syv mod syv, når de danske håndboldherrer møder Spaniens verdensmestre lørdag aften i mellemrundens første kamp ved EM.

På lægterne er styrkeforholdet uden tvivl et andet. 14.000 feststemte tilskuere, de fleste af dem danske, og det betyder noget.

Ikke bare fordi, det er noget, man som spiller eller træner skal sige. Fordelen ved at spille hjemmebane er både helt reel og stor.

- Det giver dig lige 10-15 procent ekstra. Du vil for alt i verden vinde på hjemmebane. Tilskuerne bærer dig frem, hvis du kan høre dem hele vejen igennem, og det kan lægge et stort tryk på modstanderne. Det er utroligt vigtigt, siger erfarne René Toft.

Og han understreger, at det ikke bare er noget, han siger for at være flink eller for at sige tak for støtten til de mange fans i rødt og hvidt.

- Se på Champions League, her kan et hold godt vinde med 10 mål hjemme og tabe med 10 mål ude.

Også dommerne skal under pres. Og her spiller 14.000 medlevende tilskuere en hovedrolle.

- Nogle dommere er gode til at tackle det. Andre bliver mere påvirkede. Tilskuerne er en ottende mand, og de kan bære os frem. I Kiel kan jeg tydeligt mærke forskel på, om vi spiller ude eller hjemme. Vores tilskuere i Kiel er gode til at lægge pres på, siger Toft.

Stregkollega Michael V. Knudsen er helt enig. Flensburg-Handewitt-spilleren har prøvet meget på både klub- og landsholdsplan.

- Især i de tætte kampe, hvor vi måske har lidt modvind, kan vi finde lidt ekstra kræfter frem på hjemmebane. Publikum er med til at give noget ekstra energi, siger Knudsen.

Begge er de på linje med landstræner Ulrik Wilbek. For et år siden var det danskerne, der var under pres i Spanien i VM-finalen, der blev tabt med ydmygende 16 mål. Dengang var Danmark under pres, lørdag skal spanierne smage samme medicin.

Derfor kommer Wilbek med en klokkeklar opfordring til tilskuerne i Boxen lørdag aften, når klokken slår 20.30, og dommerne fløjter op til braget mellem verdensmestrene fra Spanien og Danmarks forsvarende europamestre.

- En meget vigtig faktor bliver tilskuertrykket. Da vi spillede VM-finale for et år siden, følte vi os virkelig trykket. Sådan skal det være, når et hold har hjemmebane.

- Det bliver forhåbentlig også en fordel for os, og så kan Spanien mærke, hvordan det er at spille på udebane, siger landstræneren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip