Tiltalt betjent: Jeg skød mod knallert i nødværge

18/03/2015 11:48

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En 32-årig aarhusiansk politimand er onsdag på anklagebænken i Retten i Aarhus, efter at han i november 2013 affyrede sit tjenestevåben mod en mand, der kørte på en trehjulet, overdækket knallert - populært kaldet en tuktuk-knallert.

Den tiltalte nægter sig skyldig. Hans forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, siger, at han handlede i nødværge, da tuktuk-knallerten kom kørende direkte mod politimanden.

- Jeg hører over radioen, at min kollega halvpanisk siger, at der er en trehjulet scooter, der skal standes, siger den 32-årige.

Det er et stykke fra den tiltalte, så han vurderer, at kollegerne vil tage sig af det. Men efter et stykke tid kommer tuktuk-knallerten tættere på tiltalte, og til sidst kommer den kørende direkte imod ham. Han flytter sig et par skridt, men føler sig stadig truet.

- Pludselig er han så tæt på mig, at jeg tænker, han kører mig kraftedeme ned, forklarer han i retten.

Statsadvokaten har valgt at rejse tiltale efter straffelovens paragraf 245, der handler om legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Bestemmelsen kaldes også for "kvalificeret vold" eller "grov vold".

Forsvarer Mette Grith Stage spørger sin klient, om han ikke bare kunne have flyttet sig yderligere, da knallerten kom kørende.

- Selvom jeg ville have flyttet mig, følte jeg stadig, at han ville køre mig ned, siger han.

Et af skuddene ramte tuktuk-føreren i venstre underben, og han blev behandlet på skadestuen. Hændelsen skete i Ridderstræde i Aarhus 1. november 2013.

Manden, der førte tuktuk-knallerten, blev i forbindelse med behandlingen på skadestuen sigtet for spirituskørsel.

Sagen mod politimanden er rejst af Statsadvokaten i København, fordi Statsadvokaten i Viborg, som egentlig burde behandle sagen, har erklæret sig inhabil på grund af relationer mellem en medarbejder og politimanden.

Sagen er også berammet til torsdag og fredag i denne uge.

Det er første gang i fem år, at anklagemyndigheden rejser tiltale mod en politimand for at skyde mod en borger.

/ritzau/