Tiltalt sosu-assistent: Jeg var blot hjælpende hænder

En 27-årig social- og sundhedsassistent tænkte ikke selv, da hun i juli 2013 sendte knust medicin direkte i blodet på en mandlig plejehjemsbeboer. Kort efter var han død.

- Jeg har lært, at det må man ikke. Men jeg tænkte ikke over det, siger den unge kvinde i Retten i Aarhus.

- Jeg begyndte at græde, da det gik op for mig. Min sunde fornuft kom tilbage til mig. Jeg havde slået ham ihjel, siger hun grædende.

Sammen med en 33-årig tidligere kollega er den 27-årige tiltalt for uagtsomt manddrab.

Det var den 33-årige, der havde knust pillerne og blandet dem i saltvand, efter at en mere erfaren kollega skulle have fortalt, at det var sådan, man gjorde.

Den erfarne kollega har ifølge senioranklager Rikke Hyttel efterfølgende forklaret, at de knuste piller skulle gives i munden eller i en såkaldt "sommerfugl", som sidder i vævet og ikke er nær så farlig som et drop direkte i blodåren.

- Det var (den anden tiltalte, red.), der lavede medicinen. Jeg ved, at man skal tredobbelttjekke medicin, men jeg gjorde det ikke. Jeg betragtede mig selv som et hjælpemiddel, som hjælpende hænder, siger den 27-årige.

- Jeg ved godt, at man ikke giver tabletter i blodet. Det så grumset ud, og det havde en mælket farve, men jeg tænkte ikke, forklarer hun.

Kvinderne burde da også have vidst, at deres fremgangsmåde kunne være dødelig, mener myndighederne.

- Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at dette er så basalt, at enhver sundhedsperson, der håndterer medicin, skal vide det, skriver styrelsen om sagen på sin hjemmeside.

Ud over uagtsomt manddrab lyder tiltalen mod de to kvinder på overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, der handler om grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af en stilling som autoriseret sundhedsperson.

/ritzau/

 

Dagens Gossip