Tiltalt vidste ikke der lå en AK-47 i tasken i Rødovre

En svensk mand påstår, at en betjent fra Politiets Efterretningstjeneste tilbød ham en hurtig dom, hvis han ville komme med en halv tilståelse i en sag om farlige våben.

Det har den 48-årige mand sagt under afhøringen i straffesagen i Københavns Byret torsdag.

Han anklages for at have optrådt som våben-kurér for svenskeren Paul Mardirossian, der har været mål for en international efterforskning sat i scene af det amerikanske narkopoliti DEA.

Den 48-årige afleverede i Rødovre 7. april 2011 en taske, som viste sig at indeholde et AK 47 gevær samt et raketstyr.

- Jeg vidste ikke, hvad der var i tasken, siger den 48-årige stockholmer.

Mardirossian havde bedt ham om at tage fra Stockholm til Helsingborg, hvor han fik tasken, og derefter fortsætte med toget til Danmark.

Modtageren viste sig at være en agent fra PET.

Under opholdet i arresten i Køge kom en efterforsker fra PET sidste år med et usædvanligt tilbud, fortæller svenskeren.

Betjenten skal have sagt, at svenskeren kunne få en hurtig afgørelse og en straf på fængsel i to et halvt år, hvis han bare erkendte geværet.

Hverken advokat eller anklager var til stede. Det var kun efterforskeren og en svensk tolk.

I retslokalet i byretten sidder betjenten ved siden af anklageren. Han afviser over for Ritzau at kommentere udsagnet om rabattilbuddet.

I næsten 30 år har den 48-årige kendt Paul Mardirossian. Han bragte tasken til Danmark som en slags vennetjeneste, siger han.

Mardirossian gav ham en mobiltelefon og instruerede ham om, hvad han skulle sige. Hvis der kom et opkald fra en "compadre", skulle han svare med "compadre" - altså kammerat på spansk.

Under efterforskningen bildte undercoveragenter fra DEA Paul Mardirossian ind, at han kunne få kokain, hvis han leverede våben til gengæld. Leverancen i Rødovre var en vareprøve.

De amerikanske agenter havde sagt, at de var repræsentanter fra den colombianske guerillabevægelse Farc, som står på terrorlisterne.

En tidligere landsdommer har tidligere over for Ritzau vurderet, at PET har deltaget i en agentoperation, som ville være ulovlig efter danske regler.

Også en anden svensker er tiltalt i sagen. Han påstås at have leveret tasken til den 48-årige i Helsingborg.

PET's agent kaldes i sagen "A 169". Han vil blive afhørt bag lukkede døre.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip