Tiltalte kurdere i PKK-sag sultestrejker mod IS

I solidaritet med deres kurdiske landsmænd i Mellemøsten, der lider under angreb fra den islamistiske gruppe Islamisk Stats (IS), har herboende kurdere torsdag valgt at undvære al føde i tre dage.

10 kurdere, som ved Københavns Byret er tiltalt for terrorstøtte, har besluttet at tilslutte sig sultestrejken. De er tiltalt, fordi de har ydet økonomisk støtte til PKK, Kurdistans Arbejderparti, som står opført på USA's og EU's terrorlister.

Målet med sultestrejken er at skabe opmærksomhed omkring især de kurdere i Kobani og Shingal i Syrien og Irak, der lider under angreb fra Islamisk Stat, fortæller en af de tiltalte mænd.

- Det er vores mål at få den danske regering og FN til at gøre noget ved situationen, svarer Sores Koyuncu på spørgsmålet om, hvorfor han sultestrejker.

- Lige i øjeblikket mangler der humanitær hjælp. Folk har brug for mad og tøj og ting. Det andet, som regeringen kan gøre, er at komme med militærstøtte, siger han på et tidspunkt, hvor danske politikere diskuterer, hvorvidt det allerede udsendte Herculesfly skal få følgeskab af F16-fly.

Sultestrejken begyndte klokken 10 torsdag i Dansk Kurdisk Kulturcentrets lokaler i Valby. Dagen er forløbet godt, fortæller Sores Koyuncu.

- Vi har haft masser af besøg fra pressen og haft folk, der ringer. Det går godt indtil videre. Måske kommer vi til at føle lidt sult i morgen. Men i dag har vi det godt, siger den 45-årige tiltalte, der er medformand for Fey-Kurd, som er sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark.

Sultestrejken fortsætter indtil søndag klokken 12. I løbet af de tre dage vil der samtidig blive samlet penge ind til de krigsramte kurdere i Kobani og Shingal.

Sores Koyuncu og hans medtiltalte har fået lov til ikke at skulle møde personligt op i retten, så han blandt andet kunne deltage i sultestrejken.

Tidligere i denne uge udvandrede han og de ni andre tiltalte mænd fra Københavns Byret.

De ville hellere bruge de sidste dage, hvor straffesagen mod dem behandles, på at indsamle penge til nødstedte kurdere, lød forklaringen med henvisning til IS's aktuelle angreb på kurdere i Irak og Syrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip