Tit oppustet mave? Sådan slipper du for det

27/02/2014 07:01

Aller Media

Nyheder

Mest læste i dag

Du har lige spist et dejligt måltid mad, men har knap sunket maden, før du begynder at føle dig oppustet. Genkender du situationen? Heldigvis kan du selv gøre en del for at hjælpe maven på ret køl igen.

Ifølge ernæringsekspert Umahro Cadogan påvirker de bakterier og mikroorganismer, vi har i tarmfloraen, vores immunforsvar enormt meget. Derfor er det vigtigt at holde tarmfloraens sammensætning sund ved at undgå visse fødevarer. Det siger han til MOVE.

- Der er rigtigt meget af den moderne, raffinerede mad, der er skadelig for tarmfloraens sammensætning. Hvis du vil slippe for unødigt bøvl med maven, så skal du undgå at drikke for meget alkohol, sodavand, kaffe og sort te eller spise junkfood og for mange raffinerede kulhydrater, da det kan være med til at ’afspore’ tarmfloraen, så du oplever ubehag som oppustethed og alt for meget luft i maven.

Smid de sidste kilo om taljen. Se hvordan på femina.dk

Det er ikke kun kosten, du skal være opmærksom på, hvis du vil undgå, at bukseknappen kommer på overarbejde, lige så snart du har spist. Medicin er også en af de store syndere, når det kommer til maveproblemer. Umahro Cadogan peger på, at det derfor er en god idé at spise økologiske animalske produkter, da der ikke er rester af antibiotika i. Og masser af grøntsager.

- En god og sund kost med masser af fibre fra grøntsager, bær, frugter, nødder, frø og kerner og sundt fedt har en gavnlig indvirkning på tarmfloraen. Fibrene virker som næring for den gavnlige tarmflora, så der kommer flere af de bakterier, vi gerne vil have i mave-tarm-systemet. Desuden kan fibre ændre opførslen hos de bakterier, der normalt producerer meget ildelugtende og skadelige stoffer. Bakterierne omsætter i stedet fibrene, hvilket giver en mindre ubehagelig lugt og mindre irritation af tarmoverfladen, siger Umahro Cadogan.

Din mave er som udgangspunkt i god form, når du over tid ikke oplever gener i maven og går på toilettet én til tre gange om dagen på forudsigelige tidspunkter, når det gælder stort. Afføringen skal være fast og lugte mildt af afføring. Det kommer aldrig til at lugte godt, men det skal heller ikke stinke ulideligt i lang tid bagefter.

Se en ekstra overraskende grund til du får oppustet mave, på femina.dk

5 gode fødevarer:
- Bær indeholder fibre og antioxidanter, der både giver fylde og nærer den gavnlige tarmflora.
- Gærede fødevarer som surkål, kimchi, miso og hjemmelavet yoghurt indeholder alle gavnlige tarmbakterier.
- Bælgfrugter som ærter, tørrede og grønne bønner, tørrede linser og kikærter har et højt indhold af fibre, der holder maven i form.
- Grøntsager og frugter indeholder, ligesom bær, masser af fibre og antioxidanter.
- Grøn te øger mængden af gavnlige tarmbakterier og mindsker aktiviteten af en lang række mindre heldige bakterier i tyktarmen.

5 dårlige fødevarer:
- Cola indeholder fosforsyre, der er hårdt ved slimhinderne i mavesækken og tarmene. Cola dræber desuden tarmbakterier.
- Raffinerede kulhydrater som hvidt mel, raffinerede kornprodukter og raffineret sukker kan ændre tarmfloraens sammensætning og arbejde i mindre heldig retning.
- Konventionelle animalske fødevarer (f.eks. ikke-økologisk kylling, svinekød, oksekød og pålæg). Indholdet af antibiotika-rester, der er blevet brugt til vækstfremmere, kan fjerne eller mindske store grupper af gavnlige tarmbakterier.
- Kødpålæg. Mange slags kødpålæg indeholder en kombination af salt og rygning, der leder til dannelsen af nitrosaminer og andre giftige forbindelser, der er forbundet med øget risiko for kræft i spiserør og mavesæk.
- Branket og ødelagt fedt. Fødevarer, der har været en tur i frituregryden eller lignende, kan give inflammation og irritation i mavesækken og tyndtarmens slimhinder.

Af redaktionen, FEMINA/NewsDesk  Aller Media