Tjekke tager over efter dansk topgeneral i Nato

Det bliver den tjekkiske general Petr Pavel, der i juni næste år afløser danske Knud Bartels som chef for Natos militærkomité i Bruxelles.

Det har Nato-landenes forsvarschefer besluttet ved et møde i Vilnius, Litauens hovedstad.

Bartels er Danmarks højst placerede militærperson på den internationale scene, men til sommer går han på pension.

Den nye formand for Natos øverste militære myndighed kommer fra en stilling som chef for generalstaben for de væbnede styrker i Tjekkiet.

- Jeg er ikke kun taknemmelig over for forsvarscheferne, der stemte på mig. Udnævnelsen afspejler også det gode omdømme, tjekkiske soldater har fået efter at have arbejdet 15 år i Nato, siger general Pavel ifølge Natos hjemmeside efter afstemningen.

Knud Bartels, der i Nato har ry for at vurdere alt gennem soldatens perspektiv og overlade det politiske til politikerne, mener, at valget af Pavel er det rigtige.

- Jeg ønsker min efterfølger alt det bedste, og jeg er sikker på, at han med sin erfaring og kendskabet til Nato vil gøre et fantastisk stykke arbejde og bevare militærkomiteen stærk, siger Bartels.

Stillingen som formand for Natos militærkomité har indtil nu været besat af 17 forskellige personer, herunder fem tyskere og tre briter.

Da Knud Bartels tiltrådte stillingen i 2012, blev han den første dansker i stillingen, som blev oprettet i 1963.

Tjekkiet, der før Berlinmurens fald for 25 år siden som en del af Tjekkoslovakiet var med i Warszawapagten, har været medlem af den transatlantiske forsvarsalliance siden 1999.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip