Togfond: Minister åbner for tog til Billund

Meget få danskere tager offentlig transport, når de skal til Billund Lufthavn. Men det kan der måske blive ændret på.

Selvom parterne endnu er et stykke fra at finde et kompromis, så fastslår transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), at regeringen i øjeblikket overvejer Dansk Folkepartis ønske om en stikbane til Billund, der vil gøre det muligt at tage toget til Danmarks næststørste lufthavn.

Regeringen står dog fortsat fast på, at der skal opføres en ny togbro over Vejle Fjord til omkring fire milliarder kroner.

- Det er regeringens politik, at vi gerne vil sikre danskerne hurtigere og bedre tog. Og det forudsætter en bro over Vejlefjord, hvis vi skal levere det til vestjyderne, østjyderne og nordjyderne, siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har hidtil været skeptiske over for den løsning, men Enhedslisten er ifølge Jyllands-Posten nu blevet overbevist om, at broen over Vejle Fjord er en fornuftig måde at forkorte rejsetiden mellem Aarhus og Odense på.

Dermed står DF alene med sin modstand mod en togbro ved Vejle.

- Jeg har noteret mig, at Dansk Folkeparti hellere vil have en stikbane til Billund i stedet for Vejle Fjordbroen.

- Men der må man bare se i øjnene, at det ikke kan lade sig gøre at servicere en stikbane til Billund uden en Vejle Fjordbro. For så vil der ikke være plads på Vejle Station.

- Så hvis vi skal have en stikbane til Billund, og det kigger vi på - regeringen overvejer DF's krav - så kræver det også en Vejlefjord Bro, siger Pia Olsen Dyhr.

Togbroen over Vejle Fjord er ifølge regeringen afgørende for at indfri ambitionerne om at nedbringe rejsetiden i tog til 60 minutter mellem de store danske byer.

Samtidig vil den ifølge Pia Olsen Dyhr altså også være afgørende, hvis man skal sikre plads på Vejle Station til, at der to gange i timen kan afgå tog til Billund.

Transportministeren har tidligere oplyst, at en stikbane til Billund ventes at koste omkring 700 millioner kroner.

Spørgsmål: Kan man finde pengene til både en togbro og en stikbane til Billund?

- Det må vi kigge på i forhandlingerne. Det tager vi konkret ved forhandlingsbordet, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip