Tolk for den tyske hær dræbt i Afghanistan

182 afghanere - primært tolke - der har arbejdet for den tyske forbundshær i Afghanistan har fået grønt lys til at få asyl i Tyskland. Men en episode søndag sætter et eventuelt spørgsmålstegn ved, om processen bør fremskyndes.

For en af tolkene er det nemlig for sent. Han blev fundet død i den nordlige afghanske provinshovedstad Kunduz søndag, skriver det tyske medie Süddeutche.de.

Talsmand for det afghanske politi, Sayed Sarwar Hussaini, siger, at tolken blev fundet dræbt i sin bil.

- Han blev ikke skudt. Han blev kvalt, siger han.

Ifølge det tyske medie var den dræbte på listen over de lokale afghanere, der er godkendt til at få asyl i Tyskland efter at have hjulpet tysk militær under den Nato-ledede mission i Afghanistan.

Talsmand for Taliban, Zabiullah Mujahid, vil i første omgang ikke kommentere, hvorvidt oprørere fra Taliban er ansvarlige for drabet.

- Men vi synes, at alle dem, der har hjulpet de invaderende styrker på nogen måde, skal dræbes, siger han.

En anden tidligere oversætter for den tyske hær, der ønsker at være anonym, siger, ifølge Süddeutche.de, at den dræbte tolk var blevet truet gennem længere tid.

- Han er blevet truet på grund af sit samarbejde med det tyske militær i blandt andet telefonopkald fra fremmede, der truede ham med døden. De anklagede ham for spionage. Han antog, at det var Taliban, siger kilden.

Tolkene i Afghanistan regnes for særligt udsatte, fordi de har haft en meget synlig rolle som hjælpere for den vestlige koalition. De frygter for deres sikkerhed, når de vestlige styrker forlader landet med udgangen af 2014.

I slutningen af oktober lempede den tyske forbundsregering landets asylregler, så antallet af afghanske tolke, som tilbydes asyl, voksede markant fra 23 til 182.

Ingen afghanske tolke har indtil videre fået tilkendt dansk asyl, oplyste det danske forsvar i oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip