Tomme containere er største trussel mod Mærsk-overskud

Regnskabet fra A.P. Møller - Mærsk får tirsdag store analytikerroser med på vejen, og aktierne skyder i vejret på fondsbørsen i København.

Men der er ikke kun udsigt til lyseblå himmel over Esplanaden i København, hvor det verdensomspændende konglomerat har sit hovedkvarter. For presset på A.P. Møller - Mærsks kerneforretning udgør fortsat den største trussel mod indtjeningen, vurderer analytikere.

- Der er langt flere containerrederier med langt flere skibe til at fragte containere med, end der er folk, der skal have fragtet containere, siger aktieanalytiker Jesper Christensen fra Alm. Brand.

- Når der er mange, der udbyder en vare, og der er få, der gerne vil købe den, så er der pres på prisen, tilføjer Jesper Christensen.

Og mens fragtraterne har holdt sig i ro i andet kvartal, så kan det hurtigt ændre sig i den kommende tid, vurderer også aktieanalytiker Frans Høyer fra Jyske Bank.

- Der er ubalance i containermarkedet, og det kan udløse et fornyet nedadgående pres på raterne. Der har været behagelig medvind i en periode, men vinden kan hurtigt vende, siger Frans Høyer.

- En ting er sikkert - højsæsonen er ved at være slut, og så bliver det lavsæson, siger han.

Frans Høyer tilføjer, at yderligere pres på den økonomiske vækst og yderligere konkurrence på markedet ser ud til at præge den kommende tid.

Tirsdag fremlagde A.P. Møller - Mærsk regnskab for første halvår 2014. Det viser blandt andet et overskud på 5,5 milliarder kroner i containerforretningen Maersk Line.

/ritzau/