Topadvokat slipper for straf for billedlæk

Advokat Bjørn Elmquist brød reglerne i retsplejeloven, da han i forbindelse med en domsafsigelse lod en klient komme i besiddelse af nogle overvågningsbilleder.

Det slår Københavns Byret mandag fast i en dom, men dommen får umiddelbart ingen konsekvens for Bjørn Elmquist. Selve anklagen gik nemlig på stillingsmisbrug, og det er Elmquist blevet frifundet for.

- Rettens flertal har vurderet, at forseelsen ikke har været en overtrædelse af straffelovens paragraf 155 om stillingsmisbrug, fortæller senioranklager Maria Cingari fra anklagemyndigheden under Københavns Politi til Ritzau.

Bjørn Elmquist har i forbindelse med sagen pure afvist, at han har nogen andel i, at hans klient er kommet i besiddelse af billederne.

- Jeg ved med sikkerhed, at jeg ikke har overtrådt retsplejeloven. Jeg har ikke udleveret nogen fotos, har Elmquist sagt til Ekstra Bladet.

Sagen drejer sig om 14 overvågningsbilleder i en sag om salg af hash i Jægersborggade i København.

Efter en domsafsigelse blev Elmquists klient visiteret, og han var i besiddelse af billederne. Det fik anklagemyndigheden ved Københavns Politi til at rejse tiltale mod advokaten.

- Vi har rejst tiltalen, fordi vi har vurderet, at han har misbrugt sin stilling som advokat, fortæller Maria Cingari.

Det er nu op til Statsadvokaten i København at vurdere, om sagen skal ankes til Østre Landsret.

Dommen fra Københavns Byret giver anklagemyndigheden et figenblad, i og med at et af rettens tre medlemmer stemte for at dømme advokaten.

Elmquist er en af landets mest kendte forsvarsadvokater. Han sad fra slutningen af 1970'erne og frem til slutningen af 1990'erne i Folketinget for først Venstre og siden De Radikale.

Han har været forsvarsadvokat i en række omtalte straffesager, blandt andet sagen mod den kurdiske tv-station ROJ TV, der blev dømt for at fungere som talerør for en terrorbevægelse.

Senest var han advokat i sagen, hvor 10 kurdiske mænd i byretten blev frifundet for anklager om at indsamle penge til en terrororganisation.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip