Topembedsmand i London afhøres om sexsag

En af de mest højtstående embedsmænd i Storbritannien skal tirsdag afhøres af politikere om, hvordan det kunne gå til, at hans departement mistede eller ødelagde dokumenter, som kunne kaste lys over beskyldninger om, at en række kendte politikere i 1980'erne misbrugte børn seksuelt.

Beskyldningerne, som stadig ikke er underbygget af konkrete beviser, har forårsaget furore i britiske medier og rystet den politiske elite, netop som landet var ved at lægge andre sager om nationale berømtheders sexmisbrug af børn bag sig.

Den britiske regering lovede mandag, at den vil sørge for, at sagen bliver undersøgt til bunds.

- Hver sten vil blive vendt i denne sag, så sandheden kommer frem, sagde premierminister David Cameron.

Topembedsmanden Mark Sedwill fra indenrigsministeriet skal over for en særlig komité redegøre for, hvordan 114 "potentielt relevante" dokumenter kunne forsvinde eller blive ødelagt i hans ministerium.

Sedwill meddelte i sidste uge, at en del dokumenter ikke kunne lokaliseres, og flere politikere begyndte at tale om, at nogle bevidst dækkede over sagen.

Omkring en halv snes berømte personer - deriblandt flere politikere og tidligere politikere, vil blive omfattet af efterforskningen.

Blandt andre mener den tidligere minister Norman Tebbit, at der i 1980'erne herskede en kultur i det britiske parlament, hvor det sagtens kunne retfærdiggøres, at man fik sådanne dokumenter til at forsvinde.

- På den tid ville de fleste have tænkt, at systemet måtte beskyttes, og at hvis der var sket en enkelt fejl her eller der, så var det stadig vigtigere at beskytte systemet end at dvæle for meget ved det, siger Tebbit til BBC.

- Vi har brug for en gennemgribende gennemgang foretaget af eksperter på området, siger Labours Yvette Cooper i et åbent brev til regeringen.

Det er imidlertid ikke alle, der ønsker at rode i fortiden. Blandt dem er det tidligere konservative parlamentsmedlem i 1980'erne David Mellor, der frygter en "heksejagt".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip