Topministre kan se frem til næse i solcellesag

Topministrene Helle Thorning-Schmidt (S), Bjarne Corydon (S), Margrethe Vestager (R) og Annette Vilhelmsen (SF) får formentlig en kollektiv næse fra Folketinget, skriver Politiken.

Et flertal af de borgerlige partier og Enhedslisten mener, at Folketinget skal tage afstand fra et brev fra de fire ministre, hvor de afviser at svare Rigsrevisionen på flere spørgsmål i den såkaldte solcellesag.

Regeringstoppen har sendt et brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), hvor de meddeler, at de ikke ønsker at besvare spørgsmål om det lovforberedende arbejde, der gik forud for den hårdt kritiserede solcellelov.

Sagen udstyrede allerede før sommerferien klimaminister Martin Lidegaard (R) med en næse.

Folketingets næstformand, Bertel Haarder (V), mener, at præsidiet "skal affeje det brev", og at Folketinget klart skal markere over for regeringen, at den ikke skal bestemme, hvad Rigsrevisionen skal undersøge.

- Folketinget bør tage sagen op. Jeg tror, der er fem partier i Folketinget, som vil give regeringen en næse for det brev, siger Bertel Haarder til Politiken.

Mogens Lykketoft ønsker derimod at afvente en juridisk redegørelse fra sine embedsfolk.

Bertel Haarder har ikke taget stilling til, om næsen - det populære udtryk for kritik af en eller flere ministre - skal formuleres som et beslutningsforslag i Folketinget eller en afstandtagen fra Folketingets præsidium side.

Enhedslistens Per Clausen vil ikke acceptere, at regeringen vil blande sig i, hvad de af Folketinget udpegede statsrevisorer kan sætte Rigsrevisionen til at undersøge.

- Vi mener, at Folketinget klart skal afvise regeringens henvendelse og sige, at det er er en urimelig måde at arbejde på. Hvis regeringen har et problem med Rigsrevisionen og statsrevisorerne, så burde man have henvendt sig til dem, siger Clausen til Politiken.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser kritikken over for avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip