Tortur-musik: Canadisk band kræver millioner af Pentagon

Et canadisk band forlanger 660.000 dollar - eller hvad der svarer til omkring 3,6 millioner kroner - af USA's forsvarsministerium, efter at deres musik angiveligt er blevet brugt til at afhøre fanger på Guantanamo-basen i Cuba.

Skinny Puppy har fundet ud af, at deres musik blev blæst ud af højttalerne fra en tidligere fængselsvagt, som er fan af bandet, hævder keyboardspilleren Cevin Key.

- Vi har sendt dem (Pentagon, red.) en faktura for vores musikalske tjenester, fordi de har brugt vores musik, uden at vi vidste det og brugt det som våben mod nogen, siger Cevin Key til canadiske CTV Television.

Beløbet er sandsynligvis en reference til "djævlens nummer" 666 - set i lyset af bandets gotiske temaer.

Ifølge menneskerettighedsgrupper udsætter fængselsbetjente på Guantanamo-basen de terrormistænkte for "øredøvende høj musik", der ofte indeholder voldelige tekster, under timelange forhør.

Flere andre bands - blandt andet REM, Rage Against the Machine og Metallica - har fordømt brugen af deres musik på Guantanamo.

Ifølge Pentagon har man ikke modtaget noget økonomisk krav fra Skinny Puppy:

- Man må spørge sig selv, hvordan sådan en regning på rimelig og lovlig vis kan genereres og leveres, når den baserer sig på en udokumenteret påstand fra en tilfældig, unavngiven fan, som et medlem af bandet hævder, siger talsmand Todd Breasseale.

Han mener, at Skinny Puppy blot forsøger få noget gratis reklame.

Skinny Puppy følges af en kult, og bandmedlemmer optræder ofte indsmurt i kunstigt blod, sort og hvid makeup og iført dyreskind.

Bandet er "fornærmet" over, at deres musik tilsyneladende er blevet spillet i Guantanamo-fængslet for at "forvolde skade" på de indsatte, siger Cevin Key.

- Jeg ville ikke bryde mig om at blive udsat for overdreven høj musik i seks til 12 timer i træk uden pause, siger han og erkender, at Skinny Puppys musik kan være et "forfærdeligt mareridt" for nogle lyttere.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip