Torturkæmpere: Vi skal ikke være krigsforbryderes helle

Personer, der formodes at have begået krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser, må ikke slippe for et retsforløb, blot fordi de er i Danmark på et såkaldt tålt ophold.

Det siger Karin Verland, der er direktør i Dignity - Dansk Institut Mod Tortur, der medgiver, at det er en problematik med flere ender.

- Danmark skal ikke være helle for formodede krigsforbrydere, og vi kan heller ikke have dem gående uden at retsforfølge dem. Men vi kan ikke spærre dem inde i Ellebæk, fordi de ikke er dømt for noget. Så skaber vi vores eget Guantánamo, siger hun i en pressemeddelelse.

Ifølge Søndagsavisen befinder der sig 21 personer i Danmark på tålt ophold, som efter eget udsagn har begået krigsforbrydelser.

Cirka halvdelen af dem er ifølge avisen tidligere talibankrigere, og en af dem har deltaget i en massakre på 8000 civile og begået drab på kvinder og børn.

De kan lige nu ikke udvises til Afghanistan, fordi FN's Flygtningekonvention ikke tillader at udvise personer, der er i fare for at blive udsat for tortur eller andre former for forfølgelse i hjemlandet.

Ifølge Dignity viser flere FN-rapporter, at tortur er systematisk og ekstremt udbredt i de afghanske myndigheders varetægt, og torturen målrettes i høj grad formodede krigsforbrydere.

Dignity påpeger, at det er vigtigt, de formodede forbrydere bliver stillet til ansvar ved en retssag.

- Hvis vi nogensinde skal menneskerettighedskrænkelser som tortur til livs, er det ekstremt vigtigt at få dømt gerningsmændene og de øverst ansvarlige.

- For så længe der er straffrihed for gerningsmændene, vil krigsforbrydelserne og menneskerettighedskrænkelserne fortsætte ufortrødent. Det er meget anstødeligt, hvis der går krigsforbrydere rundt i landet uden at blive dømt, siger Karin Verland.

Hun minder samtidig om, at de formodede krigsforbrydere selvfølgelig skal have en fair retssag.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip