Torturkomité: Dansk politi nægter fanger advokat

Dansk politi har i flere tilfælde strammet håndjernene for meget, kaldt hundene til sig for sent og undladt at fortælle tilbageholdte personer på politistationen om deres ret til at tale med en advokat.

I få tilfælde har politiet uden forklaring nægtet den arresterede at få en advokat og lade denne være til stede ved afhøringen, selvom den anholdte havde bedt om det.

Det fremgår af den netop offentliggjorte rapport for Danmark fra Europarådets komité til forebyggelse af tortur, CPT, som under et besøg i Danmark i februar har interviewet tilbageholdte personer.

Dansk Institut Mod Tortur, Dignity, er bekymrede over rapportens konklusioner.

- Normalt er mangel på overholdelse af basale retsgarantier noget, vi ser i udviklingslande. At det også forekommer i udbredt grad i Danmark, er meget bekymrende, siger Karin Verland, som er læge og direktør i Dignity i en pressemeddelelse.

- Vi skal kunne sikre, at politiet ikke med magt forsøger at presse tilståelser ud af anholdte. Derfor er det enormt vigtigt, at anholdte får adgang til læge, advokat og får lov til at ringe til et familiemedlem, siger hun videre.

I rapporten står der, at de fleste af de folk, som CPT har talt med, synes, at de er blevet behandlet korrekt, da de blev tilbageholdt.

- En række personer klagede dog over overdreven brug af magt, da de blev tilbageholdt (...). Flere personer klagede over stramme håndjern, som havde givet dem følelsesløse fingre og mærker, står der i rapporten.

I et andet tilfælde blev en person slået voldsomt og fik peberspray i øjnene i forbindelse med en anholdelse.

Komitéen mener, at de danske myndigheder bør understrege, at tortur og inhuman behandling ikke hører hjemme i politiet eller i militæret. Derfor anbefaler den, at tortur bliver indarbejdet i straffeloven som en specifik lovovertrædelse.

- At definere og kriminalisere tortur er en central del af at bekæmpe straffrihed, som er en af grundårsagerne til den udbredte brug af tortur, skriver komitéen.

Rigspolitiet er ved at læse rapporten og har derfor endnu ingen kommentarer.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip