Torturkomite: Danske politifolk bør bære nummer

Borgere i Danmark skal have bedre mulighed for at identificere en konkret polititjenestemand. Det er relevant i de tilfælde, hvor en borger vil klage over politiets adfærd. Derfor bør politifolk bære nummer på uniformen.

Det mener Europarådets Torturkomité, som kommer med anbefalingen i en rapport til regeringen, efter at repræsentanter for komitéen har besøgt en række af politiets, retsvæsnets og Kriminalforsorgens institutioner i Danmark.

Komitéen afviser i forbindelse med sin anbefaling den bekymring, som tidligere har været fremsat i debatten om uniformsnumre.

- Danske myndigheders bekymring om, at politifolk vil blive specifikt udpeget som mål, virker overdrevet, når man sammenligner med erfaringerne fra de fleste andre lande i Europa, hvor politiet skal bære nummer på uniformen eller tøjet, lyder det i rapporten.

Kritikerne af nummereringen har blandt andet fremført, at for eksempel voldelige demonstranter vil kunne koordinere et angreb på en bestemt betjent, hvis demonstranterne for eksempel aftalte at angribe "nummer 12".

- Erfaringen omkring fængselsbetjente i Danmark, som bærer id-skilte taler imod det argument, lyder det i torturkomitéens rapport.

Tidligere i år var det fremme, at Justitsministeriet barsler med en model for, hvordan borgere skal have mulighed for at identificere arbejdende politifolk, i fald man ønsker at klage over en polititjenestemands opførsel.

Debatten bunder i flere klagesager over politifolks adfærd, som er blevet lukket, fordi det har været umuligt at finde frem til, hvilke betjente der har deltaget.

Som reglerne er nu, skal en polititjenestemand på forlangende identificere sig selv, men ifølge torturkomitéen er den ordning "utilstrækkelig".

/ritzau/

 

Dagens Gossip