De officielle kostråd anbefaler, at vi skal begrænse indtaget af rødt og bearbejdet kød. Grundlaget for anbefalingen er forskning, der tyder på, at for meget af den slags kød kan øge risikoen for tarmkræft.
Men nu har 23 forskere fra en række forskellige lande gennemgået, hvilken slags forskning der findes på området, og skrevet en artikel, hvor de fremhæver usikkerhederne på området. De konkluderer, at forskningen ikke har sikre svar på om rødt og bearbejdet kød i sig selv giver tarmkræft.
Læs meget mere om kødforvirringen, og hvordan du bedst tilbereder din grillbøf hos Videnskab.dk
En af teorierne om årsagen til, at rødt og bearbejdet kød er farligt, er, at det indeholder stoffer, der kan gøre skade på vores arvemateriale og øge risikoen for, at der dannes kræftceller. Man har også overvejet den mulighed, at bearbejdet kød som bacon, salami, røget skinke og pølse, samt farsprodukter, er skadeligt, fordi jernet i kødets muskelfibre kan virke lokalt i tarmen, og fordi jern er skadeligt i fri form.
Læs også hos Videnskab.dk: Forbløffende opdagelse: Edderkop blev vegetar
Måske er der rent faktisk en direkte årsagssammenhæng mellem det røde kød i vestlig madkultur og en øget risiko for at få tarmkræft, men sammenhængen, man ser i studier, kan også være vildledende, fordi der kan være andre faktorer, der påvirker risikoen. Der er flere usikkerheder i studierne, skriver de i artiklen.
Enkelte undersøgelser viser, at det at spise rødt eller bearbejdet kød øger risikoen for tarmkræft, mens andre undersøgelser ikke viser nogen effekt. Desuden findes der undersøgelser, der ikke finder nogen sammenhæng.
Læs også hos Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle
Studierne på mennesker har ofte svagheder, fordi de er foretaget blandt mennesker af forskelligt køn fra hele verden. Det kan desuden tage mange år at kortlægge, om mennesker får kræft af deres kostindtag eller ej, og studierne er dyre at gennemføre. Derfor bruger forskerne ofte dyr i deres eksperimenter, og det er meget almindeligt med forsøg på mus og rotter.