Tovtrækkeri om atomprogram fortsætter efter søvnløs nat

Tovtrækkeriet om Irans atomprogram har stået på hele natten i den schweiziske by Lausanne, og udenrigsministrene fortsætter ved forhandlingsbordet torsdag, da man angiveligt er tæt på en aftale.

Processen mod en historisk aftale, der på den ene side skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben og på den anden lette sanktionerne mod iranerne, kørte fast natten til torsdag.

Den overordnede politiske ramme skulle allerede være på plads, men der opstod ifølge diplomater splid om afgørende detaljer.

Iran og de seks stærke lande i gruppen P5+1 havde sat 31. marts som deadline for en politisk ramme, men udenrigsministrene fra de syv lande besluttede at fortsætte, fordi man var tæt på enighed.

Marie Harf, som er talskvinde for den amerikanske udenrigsminister skriver på Twitter, at John Kerry og de øvrige ministre klokken seks torsdag morgen holdt en pause, men at man ville fortsætte efter et par timer.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har aflyst en planlagt rejse til de baltiske lande for at være med.

I den iranske lejr er der tilsyneladende fortsat optimisme.

- Vi bevæger os fremad, siger udenrigsminister Mohammad Javad Zarif i pausen efter nattens lange forhandlinger.

- Jeg håber inderligt, at vores forhandlingspartnere vil forstå, at dette er en enestående chance.

Zarif benyttede opholdet i forhandlingerne til at tage en kort tur langs Genevesøen.

Lykkes det at lande en langsigtet aftale, kan Iran og landene i P5+1 lukke en 12 år lang proces mod normalisering af forholdet til Iran.

Flere lande i Mellemøsten, heriblandt Israel og Saudi-Arabien, har løbende gjort alt for at forhindre en aftale.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip