Transportminister: DSB skal selv udbyde togdriften

Transportminister Magnus Heunicke (S) har et klart mål om, at DSB - og ikke staten - i fremtiden selv skal sende dele af togdriften i udbud.

Det siger ministeren til netavisen Altinget forud for de kommende DSB-forhandlinger.

- Jeg vil lave en model, hvor der stilles krav til DSB om at udlicitere en bestemt procentdel af driften. DSB skal fortsat stå for billetsystemer og for kontakten til de rejsende. Men passagererne er ligeglade med, hvad der står på toget, så længe man får den bedste service til prisen, siger Heunicke til Altinget.

Står det til ham, skal udbuddet ske efter en model, man kender fra DR. Her enes politikerne om nogle public servicemål, men kræver samtidig, at DR bruger et vist beløb på at købe produktion udefra.

Håbet er, at DSB selv kommer til at sende en begrænset del af det danske tognet i udbud.

Grunden til, at DSB selv skal stå for udbuddet, er, at togselskabet har den tekniske viden, som er nødvendig for at lave et godt udbud.

- Jeg kan ikke se, hvad det er, ministeriet kan, som DSB ikke kan. Jeg kan ikke se logikken i, at ministeriet skulle være klogere end DSB på det her område, siger Heunicke til Altinget.

Ministeren lægger op til, at DSB fastholder ansvaret for billetsystem, togmateriel, stationer og trafikinformation.

DSB’s nuværende administrerende direktør Jesper Lok har tidligere talt varmt om idéen med DSB som udbyder, mens Venstre på ingen måde støtter Heunickes forslag.

- Det er staten, der skal stå for et udbud. Det skal jo ikke være en af togoperatørerne, der skal stå for det. DSB skal ud at konkurrere på lige fod med andre. Jeg synes ikke, at det er udbud. Det er et pseudo-udbud, siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Altinget.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip