Transportminister er valgt som ny leder af Tyrkiets regeringsparti

admin

426 uger siden

|

22/05/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiets hidtidige transportminister, Binali Yildirim, stiger i hierarkiet i Tyrkiet.

Under kongressen i det regerende, muslimske Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) søndag er Yildirim enstemmigt blevet valgt ny partileder.

Senere søndag udnævnes han til premierminister.

Han afløser Ahmet Davutoglu, der efter at have tabt magtkampen med præsident Recep Tayyip Erdogan besluttede, at han hverken vil lede partiet eller være regeringschef mere.

Håndklædet blev kastet i ringen efter strid om blandt andet kampen mod militante kurdere, aftalen med EU om flygtninge og migranter og om processen med ændringer i det parlamentariske og præsidentielle system.

Det har givet plads for Yildirim, en af Erdogans allierede.

Han var den eneste kandidat til posten som partileder.

Dagen er nøje planlagt af partiet. Den ene ceremoni tager den anden, og det er planen, at præsident Erdogan senere søndag overdrager nøglerne til premierministerkontoret til Yildirim.

Derefter skal han i de kommende dage stykke en ny regering sammen.

Analytikere venter, at Yildirim vil være mere medgørlig over for Erdogans ønsker og planer, end Davutoglu har været.

Præsidenten har planer om at forandre det tyrkiske system, sådan at det nu overvejende ceremonielle præsidentembede udstyres med flere magtbeføjelser.

I sin tale på søndagens kongres sagde Yildirim, at hans vigtigste opgave faktisk er at få ændret forfatningen og give præsidentembedet flere beføjelser.

Den 60-årige Yildirim kender regeringsarbejdet indefra. Han har været transportminister i næsten 15 år. Fra denne post har han gennemført planerne fra Erdogan, som tidligere har været premierminister, om store vej- og jernbaneprojekter.

- Der synes at være mere harmoni mellem Yildirum og præsidenten end i Davutoglu-tiden, siger Deniz Zeyrek, leder af avisen Hürriyets Ankara-kontor.

- Binali Yildirum er mere en teknokrat og en projekternes mand, tilføjer Zeyrek.

/ritzau/AFP