Transportminister: Meget alvorligt hvis Volkswagen har snydt

Skrevet af admin

23/09/2015

Dagens topnyheder

- Det er en meget alvorlig sag, hvis Volkswagen har manipuleret bevidst med testresultater fra sine køretøjer.

Sådan lyder det fra den danske transportminister, Hans Christian Schmidt (V), efter at amerikanske myndigheder har opdaget, at Volkswagen har snydt med, hvor meget dieselbiler fra den tyske fabrik udleder.

Skandalen har foreløbig ført til, at den øverste chef for Volkswagen, Martin Winterkorn, er trådt tilbage.

- Jeg kan jo selvsagt ikke vide, om der er tilsvarende problemer i forhold til det europæiske marked, men jeg kan forstå, at både Tyskland og Frankrig er gået ind i sagen for at få en afklaring, lyder det fra Hans Christian Schmidt.

- I sidste ende må kommissionen træde til, og jeg har en forventning om, at vi på den måde kommer til bunds i sagen, siger han.

Han understreger, at den danske trafikstyrelse følger sagen, men at det samtidig ikke er de danske myndigheder, der godkender VW i Danmark.

- Det er ikke de danske myndigheder, der godkender VW i Danmark, da en bil, der er typegodkendt i et andet EU-land, automatisk er godkendt i alle EU-lande. Derfor kan vi ikke indlede en undersøgelse på egen hånd, fastslår han og fortsætter:

- Men når det er sagt, så følger Trafik- og Byggestyrelsen sagen.

De amerikanske justitsmyndigheder har indledt en efterforskning, der kan ende med en straffesag mod VW.

Det er det amerikanske miljøagentur, EPA, som fredag i sidste uge meddelte, at det i knap en halv million dieselbiler fra VW og Audi havde målt udledning af såkaldte Nox-gasser, der ligger langt over det tilladte.

Udledningen har vist sig at være høj under daglig kørsel i bilerne. Men når de samme dieselbiler blev kaldt til kontrol, sørgede et program i bilernes indbyggede computer for, at udstødningen holdt sig inden for de amerikanske miljøregler.

Softwaren kunne altså konstatere, hvornår bilen blev underkastet kontrol. Volkswagen risikerer en bøde fra de amerikanske myndigheder på 120 milliarder kroner.

- Såfremt de meldinger, der måtte komme fra Tyskland, involverer en grov overtrædelse af EU-regler, forventer jeg, at tyske myndigheder stiller krav til VW om en kampagne for at udbedre en eventuel fejl, siger transportminister Hans Christian Schmidt.

/ritzau/