Tre amerikanere deler Nobelprisen i økonomi

admin

|

14/10/2013

Dagens topnyheder

Nobelprisen i økonomi går til de tre amerikanere Eugene Fama, Lars Peter Hansen og Robert Shiller for deres empiriske analyser af finansielle aktiver.

- De tre får prisen for deres forskning i, hvad der styrer priserne ved tilbagegang for aktiekurser og obligationer, og i undersøgelser af det forhold, at priserne ikke kun styres af rationelle overvejelser, men også af psykologiske faktorer som pessimisme, hedder det i begrundelsen.

Nobelprisen i økonomi, der officielt hedder Sveriges Riksbanks pris for økonomisk videnskab til Alfred Nobels minde, bliver uddelt af det kongelige svenske videnskabsakademi.

De tre prismodtagere har ifølge akademiet været optaget af trendundersøgelser på de finansielle markeder.

- Det handler i grove træk om at forudse kursudviklingen over længere tid, hedder det.

- Der er ingen måde, hvorpå man kan forudsige priserne på aktier og obligationer i de kommende dage og uger, men det er muligt at forudse disse priser udvikling i det store og hele over længer perioder - over tre eller fem år. Dette er blevet analyseret af de tre prismodtagere, siger akademiet i begrundelsen.

Ifølge priskomitéen har de tre amerikaneres forskning øget forståelsen for, hvordan de finansielle markeder fungerer, og hvad der spiller ind, når de fungerer godt eller mindre godt i perioder.

Fama og Hansen, der har danske rødder, er begge professorer ved Chicagos Universitet, mens Shiller er professor på Yale Universitetet i Connecticut.

Amerikanske økonomer dominerer listen over modtagere af økonomiprisen. Blandt de seneste 20 prismodtagere af økonomiprisen har de 17 været amerikanere.

Nobelprisen i økonomi blev indstiftet i 1968 og var ikke en del af de oprindelige priser, der blev grundlagt af den svenske industrialist Alfred Nobel.

Nobel, opfinderen af dynamit, døde barnløs i 1896 og testamenterede sin betydelige formue til at skabe Nobelpriserne.

Modtagerne af Nobelpriserne får en guldmedalje, et diplom og en prissum ved formelle ceremonier i Stockholm og Oslo på årsdagen for Nobels død den 10. december.

Priserne blev uddelt første gang i 1901.

/ritzau/