Tre briter er smittet med den farlige zikavirus

Skrevet af admin

24/01/2016

Dagens topnyheder

Tre briter er blevet smittet med den myggebårne virus zika, der lige nu spreder sig i Syd- og Mellemamerika. Det oplyser den britiske sundhedsstyrelse.

- Zika forekommer ikke naturligt i Storbritannien. Frem til 18. januar 2016 er tre tilfælde i forbindelse med rejser til Colombia, Surinam og Guyana blevet diagnosticeret hos britiske rejsende, skriver sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

I samme ombæring understreger sundhedsmyndighederne, at virussen ikke kan smitte mennesker imellem, men kun ved myggebid.

Zikavirus kan føre til influenzalignende symptomer og er som sådan ikke direkte farlig for den smittede. Men hvis bæreren er gravid, kan virus resultere i en ufuldstændig udvikling af hjernen hos fostret.

Af samme grund meddelte Statens Serum Institut (SSI) fredag, at danske kvinder, der er gravide eller ønsker at blive det, bør overveje, om deres tur til Syd- og Mellemamerika er nødvendig.

Især Brasilien er hårdt plaget af virussen. Sidste år blev der således rapporteret flere end 2400 tilfælde af mistanke om den neurologiske lidelse microcephalus hos nyfødte i landet mod 147 tilfælde i hele 2014.

De brasilianske myndigheder har ifølge BBC netop lanceret en plan for bekæmpelsen af zikavirus inden De Olympiske Lege i storbyen Rio de Janeiro til august.

Ifølge planen vil de brasilianske myndigheder begynde at fjerne myggenes ynglesteder, fire måneder inden De Olympiske Lege åbner.

Også under legene vil man sørge for at udrydde myggene. Dog vil myndighederne kun gasse myggene i særtilfælde, da de er bange for, det kan udgøre en sundhedsfare for atleter og besøgende.

Den myggebårne virus menes ifølge nyhedsbureauet dpa at være kommet til Sydamerika i forbindelse med VM i fodbold i sommeren 2014. Hidtil er virussen kun blevet registreret i tropiske dele af Afrika, Sydøstasien og på øer i Stillehavet.

/ritzau/