Tre deler Nobelprisen i medicin

Nobelprisen i medicin 2014 deles ligeligt med den ene halvdel til John O'Keefe og den anden halvdel til May-Britt Moser og Edvard I. Moser for deres opdagelse af celler, som udgør et positioneringssystem i hjernen.

Motiveringen fra nobeljuryen på Karolinska Institutet i Stockholm lyder:

"Hvordan kan vi forstå, hvor vi befinder os? Hvordan kan vi finde vej fra et sted til et andet? På hvilken måde koder hjernen denne information, så vi omgående finder den rigtige vej, næste gang vi går i samme retning?

Årets nobelmodtagere har opdaget et positioneringssystem, en slags "indre gps" i hjernen, som gør det muligt at orientere sig i rummet. Deres arbejde har vist, hvordan en avanceret intellektuel proces udføres af hjernens nerveceller."

Den 75-årige John O'Keefe kommer fra USA, men har forsket i Storbritannien, mens parret May-Britt Moser og Edvard I. Moser, der begge er nordmænd, har arbejdet videre med O'Keefes forskning i Trondheim.

May-Britt Moser er den 11. kvinde, der får Nobelprisen i medicin, mens det er første gang, at medicinprisen uddeles til nordmænd. Prisen er på 10 millioner svenske kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip