Tre forskere deler nobelpris i kemi for mikroskopiteknik

Årets nobelpris i kemi går i år til de to amerikanere Eric Betzig og William Moerner samt tyskeren Stefan W. Hell, meddeler Nobelkomitéen.

De tre forskere modtager prisen for at have udviklet en super høj opløsning af den såkaldte fluorescensmikroskopi.

Ifølge Center for Biomembrane Physics på Syddansk Universitet er fluorescensmikroskopi en særlig mikroskopiteknik, hvor man anvender specielle fluorescerende molekyler til at mærke enten celleorganeller eller cellemembraner til at visualisere cellen med.

- Prisvindernes banebrydende arbejde har taget lysmikroskopi til nanodimensioner, lyder det i Nobelkomitéens begrundelse.

To forskellige metoder bliver belønnet. Den ene, der blev realiseret af Stefan W. Hell i 2000, baserer sig på, at man ved hjælp af mikroskopets to forskellige laserstråler henholdsvis stimulerer og slukker de fluorescerende molekyler.

Den anden metode baserer sig på, at forskere kan tænde og slukke enkelte molekylers fluorescens. Betzig brugte denne teknik i 1996.

- Lysmikroskopi har længe været hæmmet af en formodet begrænsning om, at det aldrig ville blive muligt at opnå en opløsning, der var bedre end halvdelen af lysets bølgelængde. Ved hjælp af flourescerende molekyler har årets nobelpristagere i kemi overgået denne grænse, lyder det i begrundelsen.

Prisen kommer bag på tyske Stefan W. Hell.

- Jeg var så overrasket. Det tog et stykke tid, før jeg forstod, at jeg fik prisen, siger han.

- Det, vi lykkes med, er at kunne se forskellige detaljer, og det er vigtigt for at kunne forstå, hvordan celler fungerer, og hvad der sker, når celler er beskadiget, siger Stefan W. Hell, der er født i Rumænien i 1962, men er tysk statsborger.

Amerikanerne Eric Betzig og William Moerner er født i henholdsvis 1960 og 1953.

Nobelpriserne annonceres i oktober og uddeles 10. december ved Nobelfesten, der markerer Alfred Nobels dødsdag.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip