Tre mænd er sigtet for at kopiere og sælge dansk design

Tre mænd er blevet sigtet for at have solgt kopier af danske møbel- og lampeklassikere til danskere via en hjemmeside på internettet, hvilket strider imod dansk lov om ophavsret.

Efter ransagninger på otte lokaliteter har man i alt fundet 350 europaller med kopivarer.

Det er første gang, at en sådan sag bliver taget op, oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, i en pressemeddelelse.

Reglerne for ophavsretsbeskyttelse varierer fra land til land.

I England er møbeldesign for eksempel ikke beskyttet som ophavsret, men kun som industrielt design. Det betyder, at den såkaldte beskyttelsestid er væsentligt kortere.

Industrielt design er kun beskyttet i 25 år efter designets registrering, mens ophavsretten gælder 70 år efter designerens død.

Derfor kan man godt sælge møblerne på det engelske marked, men ikke det danske, hvor ophavsretten gælder, oplyser SØIK.

I den aktuelle sag rettede hjemmesiden imidlertid sin markedsføring mod det danske marked og stillede samtidig en leveringsmulighed til rådighed. Ydermere blev supporttelefonen betjent fra Danmark.

Den store kopi-fangst er kommet i hus efter et samarbejde mellem SØIK, Københavns Vestegns Politi og politiet i Flensborg.

Efter loven er det ikke ulovligt at købe kopimøbler til privat brug på internettet.

- Men hvis man har bestilt, men endnu ikke modtaget sine møbler, kan man risikere, at møblerne er blevet beslaglagt, siger vicestatsadvokat Erling Vestergaard fra SØIK.

De tre sigtede mænd er danskere, og det kan give dem op til seks års fængsel at krænke dansk ophavsret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip