Tre millioner færre piller: Små pakker punkterer salget af smertestillende piller

29/06/2014 08:30

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Danskerne køber langt færre Panodiler og Kodimagnyler, efter at de store pakninger med smertestillende piller er blevet fjernet fra håndkøb.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, efter at det sidste efterår blev gjort receptpligtigt at købe mere end 20 piller ad gangen.

I november og december 2012 var det gennemsnitlige månedlige indkøb af smertestillende piller på 14,1 millioner døgndoser, mens det i de sidste måneder af 2013 var faldet til 10,7 millioner døgndoser, fremgår det af opgørelsen. En døgndosis er lig med seks smertestillende piller.

Dermed er det månedlige salg faldet med hele 24 procent - svarende til mere end 20 millioner færre piller.

De smertestillende piller blev blandt andet gjort receptpligtige for at mindske risikoen for selvmord - især blandt unge piger. Professor Ebba Holme Hansen fra Institut for Farmaci ved Københavns Universitet er ikke i tvivl om, at det vil have en effekt på selvmordsraten.

- Vi har lavet studier med unge piger, der har forsøgt at begå selvmord med de her piller, og der har de jo taget langt over de 20 piller, man nu kun kan købe i håndkøb. Nogle har taget 75, andre har taget 140 piller, siger hun.

- Det kan de jo godt gøre med flere pakninger, men så skal de virkelig være meget velovervejede, så de samler ind i forhold til at begå selvmord. Og det er de færreste, der er det.

Hun peger samtidig på, at en del af befolkningen får problemer som blødninger i tarmsystemet eller hovedpine på grund af et overforbrug af smertestillende piller.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, deler ikke optimismen. Hun er blandt andet kritisk over, at egenbetalingen er steget med 30 procent.

- De almene borgere, der lige skal have en pakke en gang imellem, er nødt til at købe den lille pakke, og så skal de betale en langt større pris, siger hun.

/ritzau/