Trepart sigter mod flere praktikpladser og faglærte

Regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen har fredag taget hul på anden runde af trepartsforhandlingerne med et mål om at sikre faglært arbejdskraft, efteruddannelse og praktikpladser til alle.

Forhandlingerne har tre overordnede emner: Forebyggelse af rekrutteringsudfordringer, praktikpladser og voksen- og efteruddannelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sætter fredag på et kort pressemøde ord på de tre emner:

- Rekruttering: Hvordan sikrer vi, at virksomheder i hele landet får de medarbejdere, vi har brug for.

- Praktikpladser og flere faglærte: Vi står med den udfordring, at om føje år kommer vi til at mangle faglært arbejdskraft.

- Voksen- og efteruddannelser: Er folk rustet til det moderne arbejdsmarked.

Mere konkret lægges der op til, at de ledige skal stå mere til rådighed, end de gør i dag ved at flytte rundt i landet efter jobbet.

Samtidig sigter trepartsforhandlingerne mod at lande en praktikpladsgaranti ifølge kommissoriet for forhandlingerne.

- Så elever, der påbegynder en relevant erhvervsuddannelse, i høj grad har sikkerhed for at kunne gennemføre deres praktiktid i en virksomhed, hvis de opfylder uddannelsens krav, står der i det skriftlige oplæg.

Mens fagbevægelsen presser på for en praktikpladsgaranti, er arbejdsgiverne mere tilbageholdende.

Jacob Holbraad, direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, advarer mod, at ordet "garanti" kan give de unge en forventning om, at de ikke selv skal gøre noget for at få en elevplads.

- For os er det ret centralt, at vi ikke får en snæver diskussion om praktikpladsgaranti. For det er ikke noget, vi kommer til at levere.

- Sådan nogle ansættelsesgarantier kan vi ikke operere med på det konkrete arbejdsmarked, siger Jacob Holbraad.

Med hensyn til finansiering af aftalen er der ikke lagt op til at tilføje området flere penge, og statsministeren afviser at komme ind på, om han vil være villig til at gøre det.

Ifølge statsministeren ventes en eventuel trepartsaftale at lande "umiddelbart på den anden side af sommerferien".

Det næste møde finder sted 3. maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip