Trine Pertou Mach stiller ikke op som SF-formand

Trine Pertou Mach ønsker ikke at være formand for SF. Det fastslår hun på vej ind til et gruppemøde i SF. Hun vil dog ikke afsløre, hvem hun så ønsker som formand.

- Jeg har ikke lyst til at være formand, og det er der nogle personlige årsager til, som jeg ikke har lyst til at dele med hele den danske befolkning, siger hun på vej ind til et gruppemøde i det kriseramte parti.

Dermed er en af de personer, som har været nævnt som en mulig SF-formand fra partiets venstrefløj, ude af spillet om formandsposten.

Det var flere af profilerne på partiets venstrefløj, der kæmpede imod regeringens delvise salg af energiselskabet Dong til Goldman Sachs. Den strid fik Annette Vilhelmsen til at meddele sin afgang som formand og trække SF ud af regering.

Dermed er det reelt partiets venstrefløj, som tegner partiet. Trine Pertou Mach vil dog ikke svare på, om den nye formand dermed også skal komme fra den rødeste del af partiet.

- Jeg tror, at det er helt vildt vigtigt, at den nye formand ikke sætter sig på hele magten, men kun har en del af magten bag sig, siger Trine Pertou Mach.

Tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr nævnes som et af de stærkeste bud på en formand, men hun har indtil nu stået for en helt anden linje end SF'ere som Trine Pertou Mach, Karsten Hønge, Özlem Cekic og Lisbeth Bech Poulsen.

Trine Pertou Mach ønsker dog ikke at svare på, om hun derfor hellere så tidligere skatteminister Jonas Dahl som formand i stedet for Pia Olsen Dyhr.

- Jeg mener, at det bør være en formand, der ikke bare kan, men også vil samle SF i al sin mangfoldighed.

Spørgsmål: Og det mener du ikke, at Pia Olsen Dyhr kan?

- Jeg venter og ser, hvad der kommer ud af den formandsrunde, der skal i gang nu.

Spørsgmål: Kan partiet klare et kampvalg?

- Nej, det har jeg hele tiden sagt. Jeg vil helt klart foretrække, at man finder en kandidat, som kan samle bredt, og som er villig til at samle bredt, siger Trine Pertou Mach.

Hun fastslår flere gange, at hun ikke har lyst til at kommentere på navne, men siger:

- Jeg har noteret mig, at det er rigtigt, hvad Pia Olsen Dyhr siger, nemlig at man skal kunne stole på SF. Det gælder i en eventuel regeringskonstellation, det gælder på Christiansborg, og det gælder også i forhold til de folk, der har stemt på os.

Hverken Pia Olsen Dyhr eller Jonas Dahl har meldt ud, om de vil stille op som formand. Men ingen af dem har indtil videre afvist det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip