Trivselspris til ergonomisk indsats for rengøringspersonale

Ergonomiprojektet for rengøringspersonale på Aalborg Universitet under ledelse af professor Pascal Madeleine fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi deler dette års pris med entreprenørvirksomheden Svend Aage Christiansen A/S i Østervrå, som belønnes for at arrangere en særlig trivsels- og arbejdsmiljødag for alle ansatte. De to prismodtagere modtager hver 25.000 kroner.

Professor Pascal Madeleine og adjunkt Afshin Samanis forskningsprojekt har taget afsæt i 29 frivilligt tilmeldte rengøringsassistenter på universitetet.

- Rengøringsassistenter har eksempelvis stående arbejde og meget gentaget arbejde. De er udsat for tunge løft, de arbejder til tider med hænderne over skulderhøjde og med foroverbøjet og roteret ryg. Det fører ofte til reduceret arbejdsevne, muskel- og skeletbesvær samt langtidssygefravær. Derfor har de et særligt behov for sundhedsfremmende aktiviteter for at opretholde og forbedre arbejdsevnen, forklarer Pascal Madeleine.

Korrekt instruktion hjælper
De 29 rengøringsassistenter fik foretaget et sundhedstjek, og der blev lavet tryksmertemålinger af ryg og skuldre. Ved at registrere hjerteaktivitet, muskelaktivitet og bevægelse under almindeligt rengøringsarbejde kunne forskerne påvise, at det gjorde en forskel, om arbejdet blev udført med eller uden ergonomiske instruktioner.
Konklusionen, som er viderebragt i ansete videnskabelige tidsskrifter, er klar: De korrekte ergonomiske instruktioner resulterer i lavere muskelbelastning og lavere belastning af kredsløbet, uden at det går ud over arbejdsmængden. Forskningen viste også, at høj smertefølsomhed er forbundet med langtidssygefravær.

- En af rengøringsassistenterne sagde, at de var blevet opmærksomme på, hvilke muskler de bruger og misbruger. Så projektet og de objektive målemetoder har givet et bedre grundlag for at forebygge fysisk nedslidning, fordi det har givet deltagerne flere ressourcer til at håndtere de fysiske krav i arbejdet, siger Pascal Madeleine.
 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip