Trods lav F1-rente: Økonomer vælger lån med fast rente

De nuværende lave renter betyder, at der er penge at hente ved at vælge et kort flekslån frem for et lån med fast rente. Alligevel vil et flertal i Ritzaus Økonomiske Panel vælge et fastforrentet lån, hvis de skulle ud og låne penge i dag.

Således foretrækker 56 procent af de 43 deltagende økonomer et lån med fast rente, mens 31 procent vælger et lån med kort løbetid som de populære F1, F5 eller helt nye F-kort-lån.

En af dem, der hælder mod boliglån med fast rente, er Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

- Den faste rente er ved at være på et så lavt niveau, som den overhovedet kan komme. Så hvis jeg skulle tage et langvarigt lån, så ville jeg bestemt vælge et fastforrentet lån, siger Helge J. Pedersen.

- Hvis man for eksempel kan få en rente på 2,5 procent, så er det en fantastisk lav rente at knytte sine fremtidige boligudgifter til de næste 30 år. Et fastforrentet lån giver mig også en konverteringsmulighed, hvis renten stiger, siger han.

I december sidste år svarede 41 procent af de 46 deltagende økonomer i Ritzaus panel, at de ville vælge et fastforrentet lån, mens 39 procent ville vælge et flekslån. Dermed kunne det tyde på, at flere ser fordele i at vælge et fastforrentet lån.

Det gør i hvert fald Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Renten er historisk lav, og for mig er det vigtig at have vished om min boligøkonomi de næste 30 år. Derudover kan jeg få den sidegevinst, at min restgæld kan falde, hvis renten stiger. Derfor vil jeg vælge et fastforrentet lån, siger Lone Kjærgaard.

Både Lone Kjærgaard og Helge J. Pedersen siger dog, at det er meget individuelt, hvad der er det rigtige lån at vælge.

- Hvis man har økonomi og psykologi til det og sover trygt om natten, selvom renten stiger, så kan man overveje et lån med variabel rente. For jeg tror ikke, at den korte rente kommer til at stige de kommende par år. Men i bund og grund er der ingen, der ved det, siger Lone Kjærgaard.

/ritzau/