Trods lockout: Niendeklasser forbedrede gennemsnittet

Skrevet af admin

11/11/2013

Mest læste i dag

Landets niendeklasser formåede i foråret at forbedre det samlede karaktergennemsnit ved årets afgangsprøver trods den langvarige lockout af lærerne.

Ifølge Undervisningsministeriet ses igen i år en svag stigning i det samlede karaktergennemsnit i de bundne prøver i 9. klasse inden for fagene dansk, matematik, fysik/kemi og engelsk.

Ved sommerens prøver i maj/juni 2013 var gennemsnittet på 6,8, mens gennemsnittet var 6,5 i 2011 og i 6,7 i 2012.

- Karaktergennemsnittet for 9. klassernes afgangsprøver har de senere år udviklet sig i en positiv retning. Og lockouten ser ikke umiddelbart ud til at have påvirket de seneste resultater, siger undervisningsminister Christine Antorini (S) i en pressemeddelelse.

- Selv om man skal være varsom med at tolke på karakterudviklinger, ser vi en mindre stigning i karaktererne ved hovedparten af årets prøver, tilføjer hun.

Udviklingen dækker over en svag stigning i næsten alle fagdiscipliner.

Højeste gennemsnit ses ved elevernes afgangsprøver i mundtlig dansk og engelsk, som begge er steget med 0,2 fra 2012 til 2013.

I den mundtlige udtræksprøve i matematik, som blev indført sidste år, klarede eleverne sig godt. Her er gennemsnittet på 7,1.

Alle skoletyper har oplevet en stigning i karaktergennemsnittet i de bundne prøver i 9. klasse. Det er dog fortsat på de frie grundskoler, at eleverne samlet set opnår det højeste gennemsnit.

Til sommerens afgangsprøver opnåede eleverne på de frie grundskoler et gennemsnit på 7,5 i de bundne prøver. Det er 0,8 karakterpoint over folkeskoleelevernes gennemsnit på 6,7.

Undervisningsministeriet tager dog forbehold for, at eventuelle udsving i karaktergennemsnit kan hænge sammen med for eksempel ændrede prøveformer, prøveoplæg og hjælpemidler.

Kommunernes lockout af lærerne varede fra 2. april 2013 frem til 26. april. I alt måtte landets folkeskoler aflyse i omegnen af 2,2 millioner lektioner i perioden.

/ritzau/