Trods ny ydelse: Ledige mister forsørgelse næste år

Den nye kontantydelse, som regeringen har aftalt med SF og Enhedslisten som en del af næste års finanslov, forhindrer ikke ledige i at miste den offentlige forsørgelse, før et nyt dagpengesystem kan træde i kraft.

Den nye ydelse vil nemlig ikke blive tildelt ledige, der har modtaget offentlig forsørgelse i tre år eller mere.

Det oplyser Finansministeriet til Ritzau.

Ministeriet forklarer, at ledige typisk vil modtage den nye ydelse i en periode på mellem tre og seks måneder, således at den samlede periode, man modtager dagpenge, arbejdsmarkedsydelse og den nye kontantydelse, vil blive tre år.

Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse er blevet tildelt ledige, som har mistet dagpengeretten efter 6. januar 2014.

Ydelsen kan tildeles i maksimalt 15 måneder, og de første modtagere vil derfor opbruge den i april 2015, ni måneder før at et nyt dagpengesystem ventes at træde i kraft.

På dette tidspunkt vil de ledige have modtaget dagpenge i to år og arbejdsmarkedsydelse i 15 måneder, og de er dermed ikke berettiget til at modtage den nye kontantydelse.

I stedet er de henvist til at søge om kontanthjælp, hvor tildelingen er afhængig af den lediges formue og en eventuel ægtefælles indkomst.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, bekræfter, at der er nogle ledige - det vides ikke hvor mange - der næste år ikke vil blive omfattet af den nye ydelse.

- Der er nogen, der falder ud efter tre års forsørgelse, og det viser jo meget godt, at det her område håndteres med lap på lap på lap, siger hun og fortsætter:

- Og alene det faktum, at regeringen er nødt til at lappe, gør det åbenlyst for alle, at der er behov for et nyt og mere stabilt dagpengesystem.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har flere gange erklæret, at regeringen ikke er tilfreds med de nuværende dagpengeregler, og at man ønsker at ændre systemet, når man har modtaget anbefalingerne fra Dagpengekommissionen.

De skal afleveres i september 2015, så et nyt dagpengesystem kan træde i kraft ved det efterfølgende årsskifte. Det annoncerede statsministeren i sin tale på Socialdemokraternes kongres i september.

/ritzau/

 

Dagens Gossip