Trods tv og sms er sirener stadig bedst

Skrevet af admin

07/05/2014

Mest læste i dag

Selv i en moderne tid, hvor de fleste kan læse sms'er og holde sig orienteret via tv og internet, så er det bedst at alarmere befolkningen med sirener.

Derfor kan størstedelen af danskerne høre beredskabsstyrelsens sirener, når de bliver testet den første onsdag i maj klokken 12.

- Vi supplerer vores beredskab med vores aftaler med DR og TV2, som er rigtig gode til at videregive vores meddelelser. Vi bruger også Twitter og Facebook, og politiet varsler også mobilt. Men sirenerne er et ægte diversitet system, som virker, lige meget om der er radio eller strøm.

- Så selv hvis vi mister det hele, så kan vi stadig hyle med vores sirener og dermed skabe opmærksomhed, forklarer it-chef hos beredskabsstyrelsen Henrik Andersen

Der findes 1078 sirener i Danmark, som når ud til 80 procent af befolkningen. Alle sirener er sat op i byer, hvor der minimum bor 1000 mennesker. I 2013 blev sirenerne brugt 16 gange.

- Når signalerne bliver brugt, så er det ikke ligesom den årlige prøve, hvor sirenerne lyder i hele landet på en gang. Der bliver sat 2 eller 3 i gang i det område, hvor befolkningen skal alarmeres, fortæller Henrik Andersen.

Høres sirenerne fire gange i løbet af 45 sekunder, så betyder det, at der er fare på færd, og man skal gå inden for og lukke døre og vinduer samt tænde for DR eller TV2. Når man hører en lang tone, der varer 45 sekunder, så er faren ovre.

Når sirenerne lyder onsdag, så er det vigtigt at huske på, at det bare er en øvelse, og man skal derfor ikke gå i panik og ringe 112 eller 114, når de lyder.

/ritzau/