Trodsig Janukovitj: Er klar til kamp for Ukraine

Ukraines væltede præsident Viktor Janukovitj siger på et pressemøde i Rusland, at han er klar til at kæmpe for Ukraines fremtid imod terrorister i landet.

- Jeg er ivrig og klar til at kæmpe for Ukraines fremtid imod dem, der med terrorisme forsøger at lede landet, siger Viktor Janukovitj i sin første offentlige optræden, siden parlamentet i Kijev afsatte ham.

Magtskiftet i Ukraine, der i sidste uge førte til, at Janukovitj flygtede fra hovedstaden Kijev, blev ifølge den 63-årige politiker ledet af nationalister og fascister.

At der var tale om en flugt, vil ekslederen imidlertid ikke bekræfte.

Han insisterer i stedet på, at han "flyttede sig" fra et sted til et andet. I første omgang tog han til Donetsk og senere videre til Rusland.

- Jeg blev tvunget til at forlade Ukraine, da jeg var truet på livet, og de liv, jeg har ansvaret for, var truet på livet.

- Jeg blev beskudt af automatvåben, og den bil, jeg kørte i, blev beskudt fra alle sider, siger Viktor Janukovitj.

Den væltede præsident pointerer flere gange, at han er skuffet over, at en aftale indgået mellem ham selv, oppositionen og tre europæiske lande, før han blev tvunget til at flygte, ikke er blevet implementeret.

- Den blev ikke implementeret, og som resultat af dette brød uroen løs. Folket blev røvet og banket, og det sker stadig, siger den væltede præsident.

Ukraine har tidligere fredag sagt, at man søger Janukovitj udleveret fra Rusland.

Om det kommende præsidentvalg i Ukraine siger Janukovitj:

- Det er et ulovligt valg, og jeg stiller ikke op. Jeg mener, at alle valg skal afvikles i overensstemmelse med Ukraines love og landets forfatning.

Han siger videre, at han ikke har mødt Ruslands præsident, Vladimir Putin, og at han er overrasket over Putins tavshed om Ukraine indtil videre.

Janukovitj siger også på pressemødet, at han aldrig har givet politiet ordre til at skyde mod demonstranterne, men at det er demonstranterne, der bærer ansvaret for blodsudgydelserne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip