Truet østat: Nu har vi en chance for at overleve

Verdens lavtliggende øer har med stor lettelse modtaget det seneste udkast til en global klimaaftale, da den omtaler et mere vidtgående temperaturmål på 1,5 grader celsius.

- Med denne tekst kan jeg ringe hjem og sige til mit folk, at vi har en chance for at overleve, siger Marshalløernes udenrigsminister, Tony de Brum, på et følelsesladet pressemøde i Paris, hvor forhandlingerne har stået på i snart to uger.

Teksten til den historiske aftale lægger fortsat op til, at temperaturmålet er at skåne kloden for en temperaturstigning på to grader ved udgangen af dette århundrede.

To grader er det "operationelle mål", men det seneste udkast fra torsdag aften nævner hensigten, at man skal arbejde sig hen mod 1,5 grader.

Nogle forskere siger, at det allerede er for sent. En gruppe klimaeksperter sagde på et møde fredag, at verdens rigeste lande skal stoppe fuldstændigt med at bruge fossile brændstoffer senest om 15 år, hvis det skal være realistisk.

Marshalløernes udenrigsminister ledte fredag et pressemøde for den hastigt voksende gruppe "de høje ambitioners koalition", som senest har fået tilslutning fra Brasilien.

Den omfatter i forvejen et flertal af verdens lande, herunder USA, EU og Afrika, men det er ikke en koalition, som optræder i de direkte forhandlinger.

- Vi har kæmpet mange kampe for retfærdighed, men denne kamp er i en anden kategori, siger Tony de Brum om forsøget på at sikre sit lands overlevelse.

- Mange af os her forlod bygningen klokken 4-5 i morges. Skal vi tage en nat mere, så er vi klar. Det handler ikke kun om 1,5 grader. Det handler om langsigtede mål og om at sløjfe de fossile brændstoffer, siger han.

Norge, som også er med i alliancen, lovede fredag ifølge landets klima- og miljøminister, Tina Sundtoft, at øge bidraget til bekæmpelsen af skovrydning.

- Vi kommer fra forskellige forhandlingsgrupper, og vi har forskellige syn på en række emner. Men vi står sammen om det ambitiøse. Derfor er koalitionen så vigtig, og den skal blive større. Vi må ikke forlade Paris uden en ambitiøs aftale, siger Tina Sundtoft.

/ritzau/

 

Dagens Gossip