Trump er tæt på at vinde den største sejr

Den amerikanske ejendomsmatador Donald Trump kan tirsdag komme meget tæt på nomineringen som Det Republikanske Partis præsidentkandidat, når der er primærvalg i fem store stater.

Grunden til den enorme interesse for den såkaldte Little Super Tuesday er, at vinderen i de to vigtigste stater sikrer sig alle de delegerede, der er på spil frem til den endelige nominering på partikonventet i juli.

Selv om de seneste dage har været domineret af historier om Trumps voldelige valgmøder, så er der ikke noget, der tyder på, at det skræmmer vælgerne væk fra ham.

Dagens store pris hos republikanerne er Florida med 99 delegerede og Ohio med 66. Inden tirsdagens primærvalg har Trump allerede sikret sig 460 ud af de 1237 delegerede, der vil gøre ham til republikansk præsidentkandidat.

Der stemmes også i staterne Illinois, Missouri og North Carolina, og Trump står stærkt alle steder. Demokraterne holder ligeledes primærvalg i de fem stater.

- Jeg elsker jer, Ohio. I kan gøre forskellen, lød det mandag aften fra Trump på et valgmøde i lufthavnen i Youngstown med hans private jet i baggrunden.

Men Trump kommer på hårdt arbejde i Ohio, for statens guvernør er John Kasich, og han er en af de fire tilbageværende republikanske præsidentkandidater.

Kasich regnes som en relativt moderat politiker, og en sejr i hjemstaten vil kunne give ham en ny chance for at blande sig i topstriden. Han er den, der hidtil har samlet færrest delegerede. Meningsmålinger giver ham en snæver føring i Ohio.

Hvor det ser nogenlunde ud for Kasich, går det ad Pommern til for Florida-senatoren Marco Rubio. Han er nødt til at vinde sin hjemstat, hvis han skal have en realistisk chance for at gå hele vejen.

Men Trump, der har store ejendomme og er en kendt mand i Florida, ser ifølge meningsmålingerne ud til at slå ham eftertrykkeligt. Trump har i målingerne et forspring på næsten 20 procentpoint.

Holder målingerne stik, vil det efterlade det republikanske establishment i chok. Partiets gamle garde og deres pengestærke bagland har nemlig sat alle deres forhåbninger til netop den 44-årige Rubio.

Samtidig er det værd at holde øje med Ted Cruz. Han svæver lige under radaren og har støt samlet så mange delegerede, at han lige nu ligner den eneste trussel mod Trump.

/ritzau/

 

Dagens Gossip