Trump tager vigtig storsejr i New York

Donald Trump udbygger sin føring i kampen om at blive Republikanernes bud på USA's næste præsident.

Han står tilbage som klar vinder ved tirsdagens primærvalg i delstaten New York ifølge prognoser fra adskillige amerikanske medier, herunder CNN og NBC News, og den foreløbige stemmeoptælling.

Det var i forvejen ventet, at den kontroversielle kandidat ville trække flest stemmer i New York, der er hjemmebaneterritorium for Trump.

- Vi går til partikonventet - tror jeg - som vinder. Tak til jer alle, siger Trump i sin sejrstale ifølge The Guardian.

Det interessante bliver nu at se, hvor stor en sejr Donald Trump får, og hvor mange delegerede han dermed sikrer sig frem mod sommerens partikonvent, hvor Republikanernes kandidat officielt skal vælges.

Texas-senator Ted Cruz og Ohio-guvernør John Kasich er de to andre tilbageværende kandidater i Republikanernes kamp for at nå Det Hvide Hus. Førstnævnte er tættest på Trump i forhold til antal vundne delegerede.

Donald Trump kan vinde alle de 95 delegerede, der er på spil i New York, hvis han samlet set får over 50 procent af stemmerne og samtidig får over halvdelen af stemmerne i hver enkelt valgdistrikt.

Sker det ikke, bliver de delegerede fordelt mere proportionelt mellem kandidaterne.

Med omkring 42 procent af stemmerne talt op står Trump til at få opbakning fra næsten to tredjedele af vælgerkorpset.

Ted Cruz, der har haft momentum frem mod valget i New York, ser ud til at få mindst opbakning blandt kandidaterne ved tirsdagens afstemning. 14 procent har peget på ham som deres foretrukne præsidentbud, mens 24 procent har stemt på John Kasich.

Inden primærvalget i New York havde Trump sikret sig 756 delegerede, mens Cruz havde støtte fra 559 og Kasich 144 ifølge The New York Times. Det kræver 1237 delegerede at sikre nomineringen.

Hvis ingen af kandidaterne formår at skaffe det nødvendige antal, står det en del af de delegerede frit for at pege på en anden kandidat, end det oprindeligt var meningen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip